by Azhan Mohi in
Premier League

Oleksandr Zinchenko telah memberi amaran kepada rakan sepasukan baharunya di Arsenal agar tidak terleka selepas mereka membelasah saingan Liga, Chelsea 4-0 dalam aksi persahabatan pra-musim.

Pasukan Mikel Arteta melengkapkan jelajah AS mereka dengan bergaya di Stadium Orlando apabila gol daripada Gabriel Jesus, Martin Odegaard, Bukayo Saka dan Albert Sambi Lokonga memastikan kemenangan yang ketara.

Zinchenko bermain 45 minit menentang The Blues, setelah melengkapkan perpindahan £32 juta dari Manchester City pada akhir minggu lalu.

Pemain antarabangsa Ukraine itu, yang memenangi empat kejuaraan Liga di Etihad, telah kagum dengan kualiti dalam skuad Arsenal tetapi menegaskan lebih banyak peningkatan diperlukan menjelang musim baharu.

“Ia adalah satu keseronokan besar untuk berada di sini dan saya sangat gembira dengan keputusan itu,” kata Zinchenko.

“Dari segi permainan, sudah tentu kami melakukannya dengan baik, tetapi masih ada beberapa perkara yang boleh kami perbaiki.

“4-0 adalah keputusan yang hebat, tetapi ini adalah perlawanan persahabatan dan dalam Liga ia akan berbeza.

“Saya harap keputusan akan sama, tetapi kami perlu bekerja keras.”

Walaupun baru menyertai skuad Mikel Arteta minggu lalu, Zinchenko merasakan dia sudah menyesuaikan diri dengan persekitaran baharunya.

Sebahagian besarnya hasil hubungannya dengan bekas penolong pengurus Man City, Arteta.

“Saya perlu menyesuaikan diri secepat mungkin dan saya sudah mula merasakan rakan sepasukan saya sangat baik dan saya menikmatinya di sini,” kata pemain berusia 25 tahun itu.

“Saya ingin mengucapkan banyak terima kasih kepada pemain, semua kakitangan kejurulatihan dan kepada kakitangan perubatan atas sambutan hangat. Itu banyak membantu saya.

“Kualiti di sini sukar dipercayai. Terdapat ramai pemain yang sangat bagus dan saya sedar betapa tingginya tahap itu.

“Salah satu sebab utama saya datang [ke Arsenal] ialah pengurus kami, Mikel Arteta.

“Saya mengenalinya dengan baik sejak saya di City dan jangan lupa bahawa pasukan zaman kanak-kanak saya sentiasa Arsenal, jadi impian itu menjadi kenyataan.”

Arsenal menamatkan saingan di tempat kelima dalam Liga musim lalu, terlepas tempat empat teratas kepada pesaing utara London, Tottenham.

Share Post:

Related Posts