by Azhan Mohi in
Premier League

Oleksandr Zinchenko menegaskan dia tidak menyimpan dendam terhadap Mykhailo Mudryk selepas rakan sepasukan antarabangsa Ukrainenya menolak perpindahan Januari ke Arsenal.

The Gunners kelihatan bersedia untuk memecahkan rekod perpindahan mereka dalam usaha mendapatkan khidmat salah seorang penyerang muda bola sepak Eropah yang mendapat penilaian tinggi.

Mudryk tidak merahsiakan hasratnya untuk menyertai pendahulu Premier League itu dengan beberapa siri siaran media sosial yang kurang samar, manakala dia telah memberitahu isteri Zinchenko, wartawan Vlada Sedan, dalam temu bual mendedahkan bahawa dia telah mengimpikan untuk berpindah ke utara London.

Ketika peristiwa berlaku, Arsenal tidak dapat bersetuju dengan bayaran dengan Shakhtar Donetsk dan keengganan mereka untuk memenuhi penilaian kelab Ukrainain itu memberi peluang kepada Chelsea dan Todd Boehly untuk mendapatkannya.

Dengan Chelsea gembira untuk memenuhi tuntutan Skakhtar, Mudryk mendapati dirinya tidak mempunyai pilihan selain menandatangani untuk Chelsea sebaliknya, yang mengecewakan Zinchenko.

Dia memberitahu Daily Mail: “Saya berkata kepadanya: “Ia sudah hilang, tidak kira apa yang anda mahu, apa yang pemain lain mahukan”.

“Sekarang anda pemain Chelsea, anda menandatangani kontrak jangka panjang dan anda hanya mempunyai satu pilihan, hanya satu cara: terus dan ke hadapan.”

“Malangnya dia tidak menjadi pemain Arsenal – seperti yang saya mahukan secara peribadi! – tetapi itulah kehidupan.”

Arsenal bertindak balas terhadap kerenah Mudryk dengan merekrut Leandro Trossard sebaliknya, keputusan yang telah meraih hasil segera, manakala pemain berusia 22 tahun itu sukar untuk menyesuaikan diri dengan Premier League bukanlah tugas yang mudah.

Selepas penampilan sulung yang menarik perhatian ketika menentang Liverpool, enam penampilan berikutnya telah menghasilkan satu bantuan tunggal sementara dia bergelut untuk mendapatkan tempat dalam kesebelasan pertama Graham Potter yang sentiasa berubah.

Zinchenko dan Arsenal, sementara itu, terus bergerak dari kekuatan ke kekuatan ketika mereka maju dengan perarakan tanpa henti mereka menuju gelaran Liga pertama dalam tempoh 20 tahun.

Perekrut musim panas dari Manchester City telah menjadi komponen penting dalam pasukan yang telah dikuatkan dengan bakat kreatif yang tidak pernah hadir dalam tempoh Mikel Arteta sebelum musim ini.

Keupayaan teknikal dan keghairahan Zinchenko untuk menentukan permainan dari posisi bek kiri kebiasaannya menjadi teras kepada kemajuan pesat yang dicapai Arsenal sejak ketibaannya dan dia memuji Arteta, yang pernah bekerja dengannya di City, kerana membantu membentuk kariernya.

Share Post:

Related Posts