by Azhan Mohi in
Premier League

Granit Xhaka telah menyokong Eddie Nketiah untuk menerajui Arsenal selepas penyerang pilihan pertama Gabriel Jesus mengalami kecederaan lutut yang serius pada Piala Dunia.

Arsenal mengesahkan pada hari Selasa bahawa Jesus, yang melengkapkan perpindahan £50 juta dari Manchester City pada musim panas lalu, telah berjaya menjalani pembedahan pada kecederaan lutut yang menyebabkan dia tidak dapat menyertai baki kempen Piala Dunia Brazil.

Jesus dan pemain pertahanan Manchester United Alex Telles kedua-duanya cedera lutut kanan semasa perlawanan terakhir kumpulan Brazil, kekalahan 1-0 kepada Cameroon.

Walaupun Arsenal tidak meletakkan skala masa untuk kepulangan Jesus, pemain berusia 25 tahun itu dijangka akan tersisih selama dua atau tiga bulan, satu tamparan hebat kepada peluang gelaran Liga untuk The Gunners.

Pasukan Mikel Arteta telah mendahului lima mata di hadapan Man City sebelum Piala Dunia bermula, dengan Jesus menjaringkan lima gol untuk Arsenal selepas berpindah dari Etihad.

Xhaka mengakui kecederaan Jesus adalah ‘memalukan’ untuk rakan sepasukannya dan Arsenal tetapi percaya Nketiah boleh meningkatkan ketiadaan pemain Brazil itu.

Nketiah telah bermain sebagai pelapis kepada Jesus musim ini tetapi cukup mengkagumkan pada musim lalu untuk diikat kontrak lima tahun baharu dan diberikan jersi No. 14 yang terkenal oleh legenda Arsenal, Thierry Henry.

“Saya bercakap dengannya terus selepas perlawanan Cameroon,” kata Xhaka tentang Jesus. “Kami mempunyai hubungan antara satu sama lain, dengan semua pemain yang kami ada di sini dalam Piala Dunia.

“Ia memalukan kerana anda melihat pada pusingan pertama Liga betapa pentingnya dia untuk kami. Saya tidak tahu berapa besar kecederaan itu, mungkin dua atau tiga bulan, saya fikir. Tetapi dia seorang yang kuat.

“Ia adalah kecederaan kecil untuknya, saya fikir, dan kami akan menyokongnya. Dia tahu bahawa kami berada di belakangnya dan berharap kami dapat mendapatkannya kembali secepat mungkin.”

Mengenai rancangan Arsenal untuk menggantikan penyerang berpengaruh itu, Xhaka menambah: “Kami mempunyai pilihan dengan Eddie, sudah tentu. Dia menunjukkan permainan yang hebat juga pada masa lalu dan kami perlu menyokong Gabi terlebih dahulu.

“Kami perlu menyokong Eddie juga, kerana dia akan menjadi sebahagian besar, besar dalam dua atau tiga bulan akan datang.

“Tetapi saya menantikannya kerana kami mempunyai kualiti untuk membawa Eddie ke sana dan membantunya.”

Xhaka menikmati separuh masa pertama musim yang hebat untuk Arsenal dan membantu Switzerland mara ke peringkat kalah mati Piala Dunia sebelum mereka dibelasah 6-1 oleh Portugal pada Selasa.

Share Post:

Related Posts