by Azhan Mohi in
Premier League

Bos Barcelona, ​​Xavi sebelum ini memberitahu kelab itu untuk tidak menandatangani bekas kapten Arsenal, Pierre-Emerick Aubameyang kerana dia tidak sesuai.

Aubameyang menyertai Barcelona secara percuma pada petang Isnin selepas meninggalkan kelab Premier League, Arsenal.

Penyerang Gabon itu menjaringkan 92 gol dalam 163 penampilan untuk Arsenal tetapi tidak muncul untuk Gunners sejak dilucutkan jawatan kapten pada Disember akibat melanggar disiplin.

Seperti perpindahan Aubameyang ke Barcelona telah gagal pada hari akhir, tetapi Arsenal bersetuju untuk menamatkan kontraknya dan Barcelona dapat mendapatkan tandatangannya dengan perpindahan percuma.

Aubameyang kini akan bergabung dengan Xavi di Nou Camp tetapi legenda Barcelona itu sebelum ini mempunyai keraguan bahawa penyerang itu akan berkembang maju di kelab Sepanyol itu.

Membincangkan kemungkinan pembelian Barca terhadap Aubameyang pada Mei 2020 – jauh sebelum pelantikan pengurusnya – Xavi berkata: “[Sadio] Mane dan Aubameyang boleh membunuh anda di ruang terbuka. Tetapi Barcelona memerlukan pemain yang tahu bagaimana untuk bergerak di ruang kecil.

“Saya sedang memikirkan tentang pemain yang akan menyesuaikan diri dengan Barcelona dan bukan mudah untuk mencarinya.”

Walaupun penyingkiran Aubameyang kelihatan tidak dapat dielakkan selepas dia dibekukan oleh Mikel Arteta, ia mengejutkan bahawa Arsenal tidak menandatangani pengganti semasa jendela perpindahan Januari.

Kevin Campbell telah menuduh bekas kelabnya bermain ‘rolet Rusia’ pada bulan Januari dan bergurau mereka mungkin akan terpaksa meletakkan bangku simpanan yang kelihatan seperti ‘iklan untuk Mothercare’.

Selain Aubameyang, Arsenal membenarkan 10 pemain lain meninggalkan Emirates bulan lalu, termasuk lima ahli skuad pasukan utama seperti Pablo Mari dan Calum Chambers.

Arsenal gagal dalam pertarungan untuk mendapatkan penyerang Serbia, Dušan Vlahovic selepas pemain tersebut memilih untuk menyertai gergasi Itali, Juventus.

Share Post:

Related Posts