by Azhan Mohi in
Premier League

Xavi mengakui dia ‘tidak tahu’ sama ada Frenkie de Jong masih akan menjadi pemain Barcelona pada penghujung jendela perpindahan selepas kelab itu memberi harapan kepada Manchester United dan Chelsea untuk menyelesaikan perjanjian.

Barcelona secara peribadi mahu menjual De Jong pada musim panas ini untuk mengumpul dana dan memperbaiki keadaan kewangan mereka yang teruk.

Dalam masa sama dua pesaing Premier League, Manchester United dan Chelsea telah menyatakan minat dalam perpindahan, De Jong enggan meninggalkan Nou Camp.

Keutamaan De Jong adalah untuk kekal di Barca, bukan sahaja kerana ia adalah kelab impiannya tetapi juga kerana dia masih berhutang jutaan gaji tertunda.

Pemain berusia 25 tahun itu membuat permulaan pertamanya dalam pramusim semasa Barcelona menang 2-0 ke atas New York Red Bulls pada hari Ahad.

Xavi ditanya mengenai spekulasi mengenai De Jong selepas perlawanan itu dan berkata: “Saya tidak tahu sama ada dia akan kekal, masih ada masa dan banyak perkara masih boleh berlaku. Pada masa ini dia sebahagian daripada pasukan, seperti orang lain.”

De Jong telah beraksi di bahagian pertahanan Barcelona semasa pramusim musim panas ini tetapi kembali ke bahagian tengah menentang New York.

Ditanya sama ada dia menghantar mesej kepada De Jong dengan memainkannya sebagai pemain pertahanan sebelum ini, Xavi menambah: “Fakta bahawa dia bermain sebagai pertahanan tengah dalam perlawanan lain bukanlah petanda dia akan pergi.

“Saya tidak perlu menghantar isyarat di atas padang, saya boleh bercakap terus dengan pemain bola sepak saya.”

Manchester United telah dikaitkan kuat dengan perpindahan untuk De Jong sejak mereka melantik Erik ten Hag sebagai pengurus baharu mereka pada April.

Ten Hag bekerja dengan De Jong di Ajax dan berminat untuk bersatu semula dengan rakan senegaranya di Old Trafford dan menjadikannya sebagai pemain keempat musim panas selepas Christian Eriksen, Tyrell Malacia dan Lisandro Martinez.

Semalam, presiden Barcelona Joan Laporta memberi harapan baru kepada Manchester United dan Chelsea untuk mendapatkan De Jong.

Ditanya sama ada dia dapat mengesahkan bahawa De Jong tidak akan meninggalkan musim panas ini, Laporta memberitahu CBS Sports: “Dalam bola sepak, anda tidak pernah tahu. Saya tidak boleh mengatakan secara mutlak. Semuanya bergantung kepada pihak yang berbeza.

“Tetapi pada dasarnya, saya boleh katakan ada kemungkinan besar dia kekal, dan saya boleh katakan sebagai presiden saya akan melakukan yang terbaik untuk dia kekal di Barcelona.”

Share Post:

Related Posts