by Azhan Mohi in
Premier League

Joe Willock telah membidas Mikel Arteta, mendakwa dia langsung tidak dihargai di Arsenal dan pemergiannya dari kelab itu ‘menyakitkan’.

Graduan Akademi Hale End itu menonjol pada bulan-bulan awal pengurus Sepanyol itu, tetapi selepas memberi Willock hanya peluang sekejap untuk menarik perhatian semasa musim penuh pertamanya menerajui, Arteta memutuskan untuk menghantar pemain berusia 23 tahun itu secara pinjaman ke Newcastle.

Pemain tengah berbakat itu mengkagumkan Tyneside di bawah Steve Bruce, memulakan rekod prestasi menjaringkan gol yang berjaya mengekalkan Magpies dalam Liga.

Willock telah dibelenggu masalah besar pada musim panas 2021 tetapi akhirnya memilih untuk menyertai Newcastle secara kekal kerana merasakan dia tidak mungkin akan diberi peluang yang adil di Arsenal.

Dia memberitahu The Daily Telegraph: “Kami mempunyai banyak perbualan di telefon pada musim panas itu.

“Saya tidak dihargai di Arsenal, itu menjadi jelas. Apabila saya mengadakan pertemuan dengan mereka, jelas sekali mereka mahu saya pergi. Ya, ia menyakitkan.

“Saya mungkin akan hanyut selama setahun lagi sekiranya saya tinggal. Saya telah berada di sana sejak saya berumur empat setengah tahun. Saya telah memberikan hidup saya kepada Arsenal.

“Pada pertemuan itu, rasanya masa saya sudah tamat. Saya tidak rasa dihargai lagi dan itu sahaja, saya akan menandatangani kontrak untuk Newcastle selepas itu.”

Pendekatan yang lebih sabar mungkin telah melihat dia berjaya di kelab zaman kanak-kanaknya memandangkan kejayaan yang dibuat oleh pemain seperti Emile Smith Rowe, Bukayo Saka dan Eddie Nketiah sepanjang 12 bulan yang lalu.

Willock, bagaimanapun, menyimpan sedikit kekesalan dan akhirnya percaya dia membuat keputusan yang tepat dengan pelantikan Eddie Howe memberikan peningkatan dalam kariernya dan Liga Juara-Juara mengejar Newcastle.

“Musim ini adalah perjalanan yang hebat,” tambah Willock. “Kami telah ke final piala dan kami ketiga dalam liga, tetapi anda bertanya kepada mana-mana pemain, kami rasa kami belum mencapai apa-apa lagi.

“Kami telah melangkah jauh daripada menentang penyingkiran ke tempat ketiga dalam liga, yang merupakan kredit kepada seluruh kelab, daripada pemilik, pengurus kepada jurulatih. Ia terpulang kepada semua orang.

“Tetapi kami fikir ini adalah permulaan perjalanan kami. Keadaan akan menjadi lebih baik dan lebih baik. Saya sangat gembira di sini, saya suka bermain bola sepak untuk kelab ini dan saya juga akan menjadi lebih baik. Saya masih boleh membawa permainan saya ke tahap yang lain.”

Share Post:

Related Posts