by Azhan Mohi in
Premier League

Bekas bintang Chelsea dan Arsenal, Willian telah menerima ugutan bunuh di kelab Brazil, Corinthians menjelang kepulangannya dalam Premier League bersama Fulham.

Willian bersedia untuk kembali mengejut ke England kurang setahun selepas kembali ke pasukan tempatannya, dan kini telah meninggalkan Corinthians selepas berdepan ugutan bunuh kerana pasukannya tersingkir daripada dua pertandingan penting dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Pemain sayap berusia 34 tahun itu menamatkan perkhidmatan selama 12 bulan yang tidak memuaskan di Arsenal dengan menamatkan kontraknya bersama The Gunners dan berhasrat untuk menghabiskan baki kariernya bersama gergasi Brazil itu, tetapi ia tidak menjadi seperti yang dia harapkan.

Willian kini hampir menerima tawaran daripada Fulham dan akan menyertai kelab Marco Silva yang baru dinaikkan pangkat, yang memperoleh mata penting daripada perlawanan pembukaan Liga menentang Liverpool.

“Saya tidak datang ke Brazil untuk diancam,” kata Willian kepada pemberita untuk Globo Esporte.

“Setiap kali Corinthians kalah dan jika kadangkala saya tidak bermain dengan baik dalam permainan, keluarga saya menerima ancaman, dan kutukan di media sosial.

“Isteri saya, anak-anak perempuan saya, selepas beberapa ketika (mereka) juga mula menyerang bapa saya, dan adik perempuan saya.”

Corinthians berkata dalam kenyataan: ‘Corinthians menerima kehilangan atlet, jangkaan kontrak berakhir.

“Willian mendakwa masalah peribadi dan keluarga dan keinginan untuk meninggalkan Brazil. Corinthians minta maaf, tetapi menghormati keputusan pemain.”

Willian mula-mula berpindah ke England pada 2013 dan menghabiskan tujuh tahun di Chelsea, memenangi dua gelaran Liga, Liga Europa, Piala FA dan Piala Liga.

Secara keseluruhan, dia menjaringkan 63 gol dalam 339 perlawanan untuk The Blues sebelum berlepas ke Arsenal, di mana dia menjaringkan satu gol dalam 37 perlawanan.

Mikel Arteta berharap penyerang berpengalaman itu akan membantu memupuk pemain seperti Bukayo Saka dan Emile Smith Rowe, tetapi masa Willian di Emirates amat tidak berjaya.

Share Post:

Related Posts