by Azhan Mohi in
Premier League

William Gallas telah menyelar ketua Premier League kerana tidak membenarkan pemain berehat secukupnya selepas Piala Dunia 2022 di Qatar.

Perlawanan akhir Piala Dunia akan dipertandingkan pada 18 Disember dengan Liga disambung semula hanya lapan hari kemudian pada Boxing Day.

Manchester City, juara Inggeris semasa, menghantar pemain terbanyak ke Piala Dunia dengan 16 bintang menuju ke Qatar.

Pendahulu liga, Arsenal menghantar hanya 10 dan ramai daripada mereka tidak menampilkan persembahan yang hebat, termasuk Gabriel Martinelli, William Saliba, Aaron Ramsdale dan Ben White.

Gallas sebelum ini mendakwa Piala Dunia boleh membantu Arsenal memenangi Liga, dengan The Gunners menuju ke separuh kedua musim ini dengan kelebihan lima mata di puncak liga.

Manchester United menghantar pemain kedua terbanyak ke Qatar dengan 14 ahli skuad mereka mengambil bahagian, manakala empat pesaing teratas Chelsea berada di tempat ketiga dengan 12.

Liverpool hanya menghantar tujuh pemain yang mungkin memberi mereka sedikit kelebihan apabila musim 2022-23 akan kembali berjalan.

“Masalahnya ialah [pemain] perlu kembali terus ke kelab mereka dan tiada masa pemulihan,” Gallas memberitahu Genting Casino.

“Saya tidak tahu bagaimana mereka akan menguruskan kekecewaan kerana tersingkir daripada Piala Dunia. Ia akan menjadi sangat sukar.

“Adakah pemain mempunyai tenaga untuk berlatih sambil memikirkan hakikat bahawa mereka tersingkir dan boleh memenanginya?

“England mempunyai skuad yang kuat dan mereka boleh memenanginya, itu adalah perasaan yang sukar untuk dilupakan oleh pemain ini.

“Saya tidak pasti bagaimana kelab akan membantu pemain. Kelab-kelab perlu mencari penyelesaian yang betul kerana Premier League akan bermula semula pada Boxing Day.

“Saya tidak menjangka pemain yang bermain di suku akhir akan bermain pada Boxing Day. Saya rasa kelab sepatutnya membiarkan mereka berehat dan mereka harus kembali pada bulan Januari.”

Share Post:

Related Posts