by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Arsene Wenger percaya kedudukan Harry Kane dalam skuad England bermakna tiada pilihan selain membiarkan dia mengambil penalti kedua menentang Perancis.

Bintang Tottenham itu sudah pun menewaskan rakan sepasukan Spurs dari jarak 12 ela untuk menyamakan kedudukan England 10 minit selepas separuh masa.

Tandukan Olivier Giroud 14 minit sebelum tamat kelihatan telah menghangatkan pertandingan dengan tegas memihak kepada pemegang Piala Dunia tetapi England diberikan penalti beberapa minit kemudian selepas Mason Mount dihalang di dalam kotak oleh Theo Hernandez.

Kapten England, Kane tidak berfikir dua kali untuk mencapai sasaran sekali lagi tetapi pada kesempatan ini meledakkan percubaannya tinggi melepasi palang.

“Dia sangat penting kepada England sehingga dinamik dalam skuad menentukan bahawa tiada siapa pada ketika itu merasakan adalah wajar untuk menawarkan untuk mengambil penalti sebaliknya,” Wenger memberitahu beIN Sport apabila ditanya sama ada orang lain sepatutnya mengambil tanggungjawab itu.

Mengimbas kesilapan yang jarang berlaku di tempat kejadian, Kane berkata: “Saya bukan seorang yang terlalu memikirkannya.

“Saya bersedia jika saya mendapat satu penalti atau dua penalti dalam satu perlawanan. Saya tidak boleh menyalahkan persiapan saya atau butiran sebelum perlawanan.

“Ia tidak terasa apa-apa yang berbeza, saya berasa yakin mengambilnya saya hanya tidak dapat melaksanakannya seperti yang saya mahu sudah tentu ia adalah sesuatu yang saya perlu hidup.

Bagi pengurus Gareth Southgate ia adalah satu lagi pil pahit yang perlu ditelan tetapi dia enggan meletakkan sebarang kesalahan di kaki kaptennya yang kecewa.

Dia berkata: “Kami menang dan kalah sebagai satu pasukan, kami membiarkan beberapa gol masuk dan terlepas beberapa peluang.

“Dia luar biasa untuk kami dan boleh dipercayai dalam situasi itu, kami tidak akan berada di sini sekarang jika bukan kerana dia.”

Share Post:

Related Posts