by Azhan Mohi in
Premier League

Arsene Wenger menegaskan Arsenal tidak seharusnya diketepikan daripada perebutan kejuaraan Liga musim ini.

Pasukan Mikel Arteta telah membuat permulaan yang mengagumkan untuk kempen baharu dengan lima kemenangan daripada enam perlawanan pembukaan mereka.

The Gunners juga memperkuatkan skuad mereka dengan pembelian Gabriel Jesus dan Oleksandr Zinchenko dari Manchester City, manakala Fabio Vieira turut menyertai perjanjian £34 juta dari Porto.

Dan Wenger percaya Arsenal kini mempunyai peluang untuk merebut kejuaraan musim ini kerana dia merasakan Manchester City atau Liverpool tidak ‘mendominasi sepenuhnya’.

“Saya akan katakan mereka bergerak ke arah yang betul,” Wenger memberitahu The Sun.

“Sejujurnya saya rasa tiada kedudukan lemah dalam pasukan… mereka masih muda, pemain yang menjanjikan dan mereka telah membeli dengan baik tahun ini.

“Tiada pasukan yang mendominasi sepenuhnya musim ini dan Arsenal mempunyai peluang dengan potensi yang ada.

“Kami pernah berada di empat teratas dan mengapa tidak lagi? Anda tidak boleh menolak fakta bahawa mereka boleh berjuang untuk gelaran dan diharapkan mereka boleh melakukannya.”

Wenger juga mengulangi hasratnya untuk menjauhkan diri dari Arsenal bagi mengurangkan tekanan terhadap Arteta dan pemain.

“Saya tidak pernah ke sana sejak 2018,” kata Wenger.

“Selepas 22 tahun sebagai pengurus, mungkin saya tiba di penghujung jalan dan orang ramai mahukan perubahan.

“Kelab telah memilih arah yang berbeza dan saya boleh memahaminya sepenuhnya. Kadangkala anda perlu mempunyai kakitangan yang benar-benar baru dan kehadiran saya di sana mungkin ada masalah.

“Jadi saya menjauhkan diri sepenuhnya untuk memberi peluang kepada kelab membina semula hubungan baharu dengan pengurus baharu.

“Itulah sebabnya saya tidak pernah bercakap tentang Arsenal dan tidak pernah kembali ke Emirates kerana saya tidak mahu menjadi kehadiran yang mungkin tidak baik untuk kelab.

“Tetapi saya masih merasakan bahawa hidup saya pasti dikaitkan dengan Arsenal jadi sekarang saya menyokong mereka dari TV saya dan saya juga sangat sibuk mengembara dunia untuk FIFA.”

Share Post:

Related Posts