by Azhan Mohi in
Premier League

Wayne Rooney berkata dia mendapati komen panas Cristiano Ronaldo ‘agak pelik’ dan telah menyokong Manchester United untuk ‘mengambil tindakan’ sebaik sahaja mereka melihat wawancara penuh.

Dalam temu bual meluas dengan hos TalkTV Piers Morgan, Ronaldo mengecam Manchester United, mengatakan dia berasa ‘dikhianati’ oleh kelab yang didakwanya memaksanya keluar.

Pemain berusia 37 tahun itu, yang menamatkan kepulangan sensasi ke Old Trafford pada musim panas 2021, juga berkata dia tidak mempercayai pengurus Erik ten Hag dan menyelar bekas rakan sepasukan Rooney dan Gary Neville kerana mengkritiknya.

“Saya tidak tahu kenapa dia mengkritik saya dengan teruk… mungkin kerana dia menamatkan kariernya dan saya masih bermain di peringkat tinggi,” kata Ronaldo mengenai Rooney.

“Saya tidak akan mengatakan bahawa saya kelihatan lebih baik daripada dia. Mana yang benar…”

Ronaldo, yang telah memenangi lima anugerah Ballon d’Or sepanjang kerjayanya yang luar biasa, juga kelihatan menggelar Rooney sebagai ‘tikus’.

Apabila Morgan mencadangkan bahawa Rooney dan pemain hebat Manchester United yang lain hanya mengkritiknya kerana cemburu, Ronaldo menambah: “Nah, bukan sahaja dia, bayangkan tikus lain yang akan mengkritik saya juga!”

Menjawab luahan Ronaldo, Rooney memberitahu CNN: “Cristiano adalah pemain yang hebat. Dia dan [Lionel] Messi mungkin dua pemain terbaik untuk bermain permainan ini.

“Ia bukan kritikan, apa yang saya katakan ialah usia sudah tiba kepada kita semua, Cristiano mendapati sukar untuk menanganinya.

“Dia telah melakukan temu bual dan ia telah menjadi global. Beberapa komen agak pelik tetapi saya pasti Man United akan menanganinya sebaik sahaja mereka melihat temu bual penuh dan mengambil apa sahaja tindakan yang perlu mereka lakukan.”

Ronaldo menjaringkan 24 gol dalam 38 penampilan musim lalu tetapi sebahagian besarnya mendapati dirinya diketepikan di bawah pengurus baharu Ten Hag.

Superstar Portugal itu cuba meninggalkan Old Trafford pada musim panas lalu dan akan memulihkan usahanya pada Januari, dengan United kini mempertimbangkan untuk menamatkan kontraknya.

Gary Neville bercakap mengenai temu bual kontroversi Ronaldo awal minggu ini, berkata: “Saya tidak fikir dia mahu jalan kembali. Saya tidak fikir dia akan melakukan temu bual ini jika dia mahu jalan kembali.

“Dia tahu ini akan menjadi tajuk utama yang ada dan menamatkan karier United. Dari perspektif kelab, Ronaldo telah berkata apa yang dia katakan, dia keluar dan mengkritik pemain di kelab, Erik ten Hag, pemilik, lembaga pengarah.

“Jika anda berbuat demikian dalam mana-mana perniagaan, tidak akan ada pekerjaan di sana untuk anda pada masa hadapan.

“Saya bersetuju dengan beberapa perkara yang dikatakan oleh Cristiano, ramai peminat Man Utd juga akan bersetuju tetapi realitinya adalah jika anda seorang pekerja dengan perniagaan dan mengatakan perkara ini, pekerjaan anda perlu ditamatkan. United tidak syak lagi perlu melakukannya dalam beberapa hari akan datang.”

Neville menambah: “Saya telah menyeru selama bertahun-tahun untuk pemain bola sepak terbuka, berfikiran bebas dan keluar dan bercakap fikiran mereka dan tidak diuruskan secara mikro dalam masa seinci kehidupan mereka oleh pasukan PR.

“Saya tidak fikir ia telah berlaku di sini, dia telah melakukan ini di belakangnya sendiri dengan kekuatan personalitinya sendiri. Saya fikir mungkin ada cara yang berbeza untuk melakukannya, saya fikir itu mungkin dari pihak kelab dan pihak Cristiano.

“[Selepas perlawanan Chelsea] Saya menggesa Manchester United dan Cristiano untuk bersatu pada minggu itu kerana jelas hubungan itu gagal dan menavigasi laluan ke Januari atau Piala Dunia di mana mereka mencipta gencatan senjata.

“Saya kecewa kerana pertemuan itu nampaknya tidak berlaku. Kami telah berakhir dalam keadaan yang agak tidak menyenangkan ini di mana nampaknya Cristiano akan menamatkan tempohnya yang tidak sehebat ini.”

Share Post:

Related Posts