by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Wayne Rooney sekali lagi menyatakan kepercayaannya kepada bintang Piala Dunia 2022 Lionel Messi, dan bukannya bekas rakan sepasukannya di Manchester United, Cristiano Ronaldo, sebagai pemain bola sepak terhebat sepanjang zaman.

Messi sekali lagi dalam prestasi cemerlang di Qatar, ketika memimpin pasukannya, Argentina menang 3-0 ke atas Croatia pada separuh akhir malam Selasa.

Selepas menjaringkan gol pembuka dari sepakan penalti, penyerang legenda dua kali itu membantu penyerang Manchester City Julian Alvarez untuk meletakkan pasukan Amerika Selatan itu hanya satu perlawanan lagi daripada kejayaan Piala Dunia ketiga.

Walaupun ramai yang menganggap Messi sudah menjadi ‘GOAT’, Piala Dunia kekal sebagai hadiah utama untuk pemain berusia 35 tahun itu, dan peminat percaya bahawa jika dia mengangkatnya perdebatan Messi vs Ronaldo akan tamat sekali.

Bagi Rooney bagaimanapun, tiada, dan tidak pernah berlaku perdebatan, dengan kekaguman legenda England itu terhadap Messi terkenal.

Dia mengulangi rasa cintanya kepada ‘ahli silap mata kecil’ semasa kemenangan separuh akhir apabila dia menggunakan Twitter untuk mengetweet semula mesej lebih 10 tahun lalu.

Pada tahun 2012, dia berkata: “Messi adalah jenaka. Bagi saya yang terbaik,”.

Catatan baharunya menambah: “Tiada apa-apa yang berubah,” disertai dengan emoji seekor kambing.

Dengan menyokong Messi, Rooney sudah tentu menolak bekas rakan penyerangnya, Ronaldo, walaupun kemungkinan besar ini tidak ada kaitan dengan komen terbaru legenda Portugal itu mengenai pengurus DC United sekarang.

Semasa temu bualnya dengan Piers Morgan, Ronaldo berkata tentang Rooney: “Saya tidak tahu mengapa dia mengkritik saya dengan teruk… mungkin kerana dia menamatkan kerjayanya dan saya masih bermain di peringkat tinggi.”

Walaupun Ronaldo mencipta sedikit sejarahnya di Qatar, menjadi pemain pertama yang pernah menjaringkan gol di lima Piala Dunia berbeza, ia adalah kejohanan yang mengecewakan secara keseluruhan.

Penalti pemain berusia 37 tahun itu menentang Ghana adalah satu-satunya golnya pada kejohanan dan dia mendapati dirinya tercicir untuk perlawanan kalah mati Portugal, ketika negaranya tersingkir pada peringkat suku akhir, dikejutkan Maghribi.

“Setiap orang mempunyai pandangan berbeza tentang Messi dan Ronaldo tetapi saya telah mengatakan banyak kali bahawa saya fikir Messi adalah yang terbaik,” Rooney sebelum ini memberitahu The Times.

“Saya telah menonton banyak video Diego Maradona, yang merupakan pemain yang serupa, tetapi Messi lebih baik. Dia mempunyai segala-galanya, cara dia mengawal permainan, menggeleceknya, bantuannya, manakala Ronaldo lebih kepada penjaring gol.”

Share Post:

Related Posts