by klasikko in
UEFA Champions League

Vinicius Junior menjadi wira ketika Real Madrid menewaskan Liverpool 1-0 dalam perlawanan akhir Liga Juara-Juara di Paris.

Pemain berusia 21 tahun itu menjaringkan gol tunggal permainan pada minit ke-59 untuk memberikan Real Madrid menjuarai Piala Eropah ke-14 mereka.

Ia menamatkan musim sensasi untuk pemain muda Brazil itu.

Gol terakhir Liga Juara-Juara itu adalah gol ke-22 pada musim ini dalam semua pertandingan.

Secara umumnya, beliau hanya berjaya menemui jaringan sebanyak enam kali pada kempen sebelumnya.

Walaupun Karim Benzema telah menjadi sebahagian besar tajuk utama musim ini, ia merupakan musim kejayaan sebenar untuk Vinicius.

Laporan muncul yang mengaitkan penyerang itu menandatangani kontrak lima tahun baharu di Bernabeu bernilai £170,000 seminggu.

Vinicius kini telah membuktikan dirinya sebagai salah seorang pemain muda yang paling menarik dan telah mencuri perhatian oleh seluruh dunia bola sepak.

Beliau benar-benar menarik untuk ditonton dengan kelajuan dan kebijaksanaan yang dimilikinya.

Malah bos Liverpool, Jurgen Klopp menunjukkan rasa hormatnya kepada Vinicius ketika pertempuran akhir UCL.

Semasa permainan berhenti sementara, Vinicius berjalan di tepi padang sambil mengukir senyuman dan mengenyitkan matanya ke arah Klopp sebelum bertepuk tangan dengan bos Liverpool itu.

Bagaimanapun, Klopp tidak menyedari bahawa Vinicius akan meraikan kejayaan meletakkan Real Madrid di hadapan hanya beberapa saat kemudian.

Rakaman kamera kekal fokus pada gerakan Vinicius dikala rakannya, Fede Valverde melambung bola mendarat sebelum mendarat ke kakinya.

Beliau mengekalkan keberanian untuk menendang bola ke dalam jaring kosong untuk memberikan pasukan Carlo Ancelotti jaringan pendahuluan.

Ia juga adalah satu-satunya gol yang mereka pertahankan untuk memenangi trofi berprestij di Eropah.

Selepas perlawanan, Vinicius difahamkan menerima pujian oleh ramai pihak.

Rakan senegara dan bintang PSG, Neymar menggelarnya sebagai ‘pemain terbaik dunia’ mengatasi Kylian Mbappe dan Benzema.

“Mbappe mempunyai musim yang hebat, Benzema juga.

“Tetapi daripada apa yang saya lihat, Vinicus Junior adalah pemain terbaik di dunia,” kata Neymar dalam temu bual dengan TNT Sports Brazil.

Share Post:

Related Posts