by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Louis van Gaal telah mengecilkan prestasi cemerlang Brazil menentang Korea Selatan dalam pusingan 16 terakhir Piala Dunia dan berkata mereka ‘hanya pasukan serangan balas’ – sama seperti pasukan Belanda sendiri yang sering dikritik.

Selecao memperkukuhkan semula status mereka sebagai pasukan pilihan sebelum kejohanan dengan persembahan babak pertama yang kejam dan mengalir bebas di mana Vinicius Junior, Neymar, Richarlison dan Lucas Paqueta semuanya mencatatkan gol dalam kemenangan 4-1.

Bagi kebanyakan orang, ia adalah separuh daripada bola sepak paling mengagumkan yang dihasilkan oleh mana-mana pasukan di Qatar setakat ini, walaupun Van Gaal – yang telah menghadapi banyak kritikan di tanah airnya kerana gaya permainan pasukannya sendiri – jelas kurang terpesona dan tidak dapat membantu. tetapi perhatikan persamaan dengan pasukannya sendiri.

Ditanya sama ada dia menonton perlawanan Brazil, Van Gaal memberitahu NOS: “Ya, pasukan serangan balas. Tetapi kemudian saya terpaksa membaca di media Belanda betapa indahnya!

“Tetapi ia hanya pasukan counter! Korea Selatan hanya keluar untuk menyerang.”

Bekas bos Manchester United itu mengulangi baris itu dalam temu bual lain dengan ESPN, berkata: “Brazil bermain bola sepak yang sama seperti kami: bola sepak serangan balas, bermula dari pertahanan yang kompak.

“Namun rakan-rakan saya di media [Belanda] mengatakan ia mencetuskan bola sepak sementara kami melakukan perkara yang sama!

“Gol kami [menentang AS] jauh lebih indah daripada gol mereka. Kami adalah gol pasukan! Dua puluh hantaran semuanya dalam tempo tinggi.”

Van Gaal merujuk kepada gol pembukaan Belanda menentang Amerika Syarikat di mana pasukannya dengan sabar menghantar bola ke belakang sebelum tiba-tiba melompat ke hadapan dengan berpusing-pusing hantaran satu sentuhan sebelum hantaran silang rendah Denzel Dumfries dirembat masuk oleh Memphis Depay.

Seterusnya, Belanda akan menentang Argentina pada suku akhir Jumaat ini dan Van Gaal menikmati pertandingan itu, malah menegaskan kekurangan tugas Lionel Messi daripada bola mungkin sesuatu yang mereka sasarkan.

“Messi adalah pemain kreatif paling berbahaya, dia mampu mencipta banyak dan menjaringkan gol secara sendiri,” sambung jurulatih Belanda itu.

“Tetapi apabila mereka kehilangan bola dan pihak lawan menguasai bola, dia tidak banyak mengambil bahagian, dan ini memberi kami peluang [untuk mengeksploitasi].”

Pemain tengah Barcelona, ​​Frenkie de Jong mengenali Messi dengan baik sejak mereka bersama di Camp Nou tetapi kurang yakin tentang peluang pasukannya untuk menghentikan pemain Argentina itu, memberitahu ESPN: “Baiklah, saya mengenalinya tetapi saya tidak tahu bagaimana untuk menghalangnya. Dia telah membuat perubahan selama 15 tahun dan tidak ada satu cara untuk menghalangnya.”

Share Post:

Related Posts