by Azhan Mohi in
Premier League

Virgil van Dijk enggan menjawab soalan mengenai Jordan Pickford selepas penjaga gol Everton itu membuatkan beliau diketepikan selama sembilan bulan kerana cabaran ngeri.

Van Dijk terlepas majoriti musim lalu selepas mengalami kecederaan ligamen cruciate akibat terjahan Pickford.

Bek tengah Liverpool itu juga akan memainkan peranan penting untuk Belanda layak ke EURO 2020 pada musim panas tetapi juga tidak dapat bermain dalam kejohanan itu.

Apabila ditanya oleh akhbar Belanda AD sama ada dia merasakan sukar untuk menyaksikan Pickford mara ke final EURO 2020 bersama England, Van Dijk menjawab: “Saya tidak akan membuat sebarang kenyataan tentang itu, kerana anda tidak tahu bagaimana mereka akan menterjemah itu dalam media di England.

“Tetapi saya benar-benar mahu bersama rakan – rakan di Kejohanan Eropah.

“Itu juga sebab kami perlu memastikan kami layak dalam baki perlawanan menentang Montenegro dan Norway.

“Saya sangat bangga menjadi kapten ‘Oranje’ ini. Qatar, saya sangat menantikannya tetapi kami perlu melayakkan diri terlebih dahulu. Ada peluang besar, kami berada dalam keadaan baik. Tetapi kita memerlukan semua orang. Juga anda sebagai wartawan. Kami memerlukan mesej positif.

“Lihat, [Erling] Haaland akan tersisih dari Norway minggu depan menentang kami. Hakikat bahawa dia tidak berada di sana sudah tentu satu kerugian besar untuk pasukan itu.

“Tetapi Norway kekal sebagai pasukan yang bertarung selama sembilan puluh minit dan melalui api untuk satu sama lain. Kita mesti melakukan ini sekurang-kurangnya setara atau lebih baik.

“Dan kami bermain di laman sendiri. Stadium sudah habis dijual [tiket], orang ramai harus berteriak selama sembilan puluh minit dengan bendera dan segala hiasan. Kita semua mahu pergi ke Piala Dunia, bukan? Awak patut letak dalam surat khabar.”

Van Dijk juga menegaskan dia tidak bimbang tentang lututnya berikutan kecederaan itu.

Share Post:

Related Posts