by Azhan Mohi in
Premier League

Virgil van Dijk telah membalas kritikan pedas terhadap pertahanannya dan Liverpool semasa kekalahan mengejut 5-2 Liga Juara-Juara malam Selasa menentang Real Madrid.

Pasukan Jurgen Klopp kelihatan berada di landasan untuk membalas dendam pada perlawanan akhir musim lalu apabila mereka mendahului dua gol dalam suku pembukaan sejam, dengan Darwin Nunez dan Mohamed Salah kedua-duanya menjaringkan gol.

Real, bagaimanapun, bertindak balas seperti juara mereka dengan persembahan mantap bola sepak menyerang dan penyudah klinikal untuk menjadikan perlawanan kedua hampir tidak relevan.

Walaupun pemain seperti Vinicius Junior dan Karim Benzema menerima pujian itu, penyerang Real yang berleluasa mendapat manfaat daripada jenis pertahanan yang telah menjadi ciri kempen Liverpool yang mungkin akan sukar bersaing untuk tempat empat teratas Liga.

Jamie Carragher sangat pedas dalam penilaiannya terhadap pertahanan Liverpool dan memilih Van Dijk untuk kritikan, tetapi pemain Belanda itu menegaskan kesilapan tidak dapat dielakkan, sambil mendakwa dia dan rakan sepasukannya tidak sepatutnya dianggap sebagai robot.

Dia berkata: “Kalah tidak pernah baik dan cara kami kalah hari ini untuk hampir tidak memberi peluang kepada diri kami di Madrid adalah sukar.

“Kami bermain menentang Real Madrid, pemegang Liga Juara-Juara, pemain berkualiti di seluruh pasukan mereka boleh menghukum anda dan kesilapan yang anda lakukan.

“Kesilapan berlaku kami bukan robot dan malangnya ia berlaku. Satu-satunya perkara yang boleh kita lakukan ialah belajar daripadanya dan fokus pada yang seterusnya untuk memastikan ia tidak berlaku.

“Jangan panik, sudah tentu jangan gembira kami kalah, begitulah sepatutnya tetapi kami perlu pulih sekarang dan fokus kepada Crystal Palace.

“Anda bermain bola sepak juga dengan kepala anda tetapi jelas ia adalah perkara bola sepak, anda membuat kesilapan dan mereka menghukum anda dan itulah kesnya.

“Jelas sekali mereka mempunyai kualiti, mereka adalah salah satu kelab terbesar di dunia dan mereka menghukum anda, itulah yang mereka lakukan kepada kami hari ini.

“Kami mempunyai tugas yang hampir mustahil di Madrid dalam masa tiga minggu tetapi apabila tiba masanya kami akan fokus dan kami akan memberikan segala-galanya dan mewakili kelab sebaik mungkin.

“Sehingga itu kami akan cuba untuk terus meningkatkan dan memberi tumpuan kepada Crystal Palace sudah tentu.”

Share Post:

Related Posts