by Azhan Mohi in
Premier League

Virgil van Dijk telah memuji Jurrien Timber dan menegaskan bek tengah Ajax itu lebih baik daripada dia pada usia yang sama.

Timber dengan cepat membuktikan dirinya sebagai pemain tetap di bawah Erik ten Hag di Ajax dan pengurus Manchester United itu berminat untuk membawa pemain berusia 21 tahun itu bersamanya ke Old Trafford pada musim panas.

Bagaimanapun, Ajax keberatan untuk membiarkan Timber pergi dan menuntut bayaran melebihi £40 juta untuk pemain pertahanan mereka yang dinilai tinggi.

Timber kini bersaing untuk mendapatkan tempat dalam skuad Louis van Gaal untuk kempen Piala Dunia Belanda di Qatar akhir tahun ini.

Dan Van Dijk, yang telah memantapkan dirinya sebagai salah satu pertahanan terbaik dunia sejak menyertai Liverpool, percaya Timber mempunyai semua kualiti untuk menjadi salah seorang elit.

“Saya tidak begitu jauh[berkembang] seperti dia sekarang [pada usia yang sama],”kata Van Dijk mengenai Timber.

“Saya tidak mempunyai apa-apa selain pujian untuknya. Dia adalah pemain yang hebat dan profesional sejati.

“Dia mempunyai begitu banyak potensi. Semoga beliau dapat berkembang lebih jauh. Kemudian semuanya akan baik-baik saja, saya fikir.”

Kemunculan Timber kini memberi tekanan kepada Matthijs de Ligt dan Stefan de Vrij dan Van Dijk menegaskan Van Gaal telah menjelaskan situasi itu kepada skuadnya.

“Saya rasa semua orang tahu peranan mereka pada masa ini,” kata bek tengah Liverpool itu.

“Jurulatih kebangsaan sangat jelas mengenai perkara ini. Semua orang merasakan tanggungjawab, sama ada anda bermain atau tidak.

“Sudah tentu, bukan mudah untuk menangani perkara itu, kerana anda sentiasa mahu, saya fikir mereka melakukan kerja yang sangat baik dan akan sentiasa berada di sana apabila kita memerlukannya. Juga dari segi input, terhadap pasukan. Itu juga perlu untuk berjaya.”

Share Post:

Related Posts