by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Virgil van Dijk telah memberi amaran kepada pasukan lain yang Belanda mampu melakukan lebih banyak lagi selepas mengenepikan Amerika Syarikat untuk mara ke suku akhir Piala Dunia.

Belanda berdepan pertembungan peringkat 16 terakhir yang berpotensi sukar menentang Amerika Syarikat pada petang Sabtu tetapi gerakan 21 hantaran hebat yang disudahkan oleh Memphis Depay menyelesaikan sebarang kebimbangan selepas 10 minit permainan.

Daley Blind menggandakan pendahuluan sejurus sebelum separuh masa, tiba di dalam kotak untuk menyudahkan hantaran daripada Denzel Dumfries.

Terdapat ketakutan untuk pasukan Louis van Gaal apabila AS menjaringkan satu gol selepas 76 minit, dengan kuisan bertuah Wright menemui gawang di ‘far post’.

Kedudukan telah dipulihkan lima minit kemudian dengan Blind kali ini membantu Dumfries menjaringkan gol ketiga.

Belanda akan berdepan Argentina, lawan suku akhir mereka dengan bintang Liverpool, Van Dijk memberi amaran bahawa pasukannya semakin berkembang ke pertandingan itu.

“Saya fikir kami boleh melakukan lebih baik daripada yang kami tunjukkan,” Van Dijk memberitahu NOS. “Dengar, kami mahu menambah baik. Ia satu langkah lebih baik dan kami menjaringkan dua gol yang hebat. Apa lagi yang awak mahukan?”

Walaupun Belanda mengambil tujuh mata daripada kemungkinan sembilan mata dalam peringkat kumpulan, gaya bola sepak van Gaal telah menghadapi kritikan di tanah air.

Van Dijk percaya persembahan Sabtu menentang AS akan membantu melenyapkan beberapa suara itu dengan Belanda mengubah gaya.

‘’Itu sudah lebih baik, tetapi kami kritikal. Di Belanda, semua orang kritikal, kerana kami boleh bermain bola sepak dengan baik. “Tetapi, kami berada di suku akhir. Kami kini perlu pulih. Kami mempunyai dua hari tambahan, itu sedikit sebanyak membantu.”

Sementara itu, bekas pemain tengah Belanda dan Tottenham, Rafael van der Vaart, kini berani menyokong Belanda untuk pergi jauh, juga memilih penjaga gol Andries Noppert selepas menyelamatkannya di peringkat penting untuk menafikan Christian Pulisic.

“Saya tidak boleh menolak bahawa kami akan menjadi juara dunia. Dan Noppert melakukan kerja yang baik, bukan?” katanya kepada NOS.

“Kami sudah bercakap banyak tentang penjaga gol, tetapi saya gembira untuk budak itu kerana dia bermain dengan begitu baik. Anda hampir mengatakan tiada siapa pernah melihat ini sebelum ini, kerana dia benar-benar baik.”

Share Post:

Related Posts