by Azhan Mohi in
Premier League

Edwin van der Sar mendedahkan Ajax tidak bersusah payah mengadakan rundingan dengan Arsenal mengenai potensi perpindahan Lisandro Martinez pada musim panas.

The Gunners menyatakan minat terhadap pemain antarabangsa Argentina itu sebelum mengalihkan perhatian mereka kepada Oleksandr Zinchenko.

Ketua perpindahan Arsenal, Edu menyatakan kelab utara London itu tidak bersedia untuk memenuhi penilaian Ajax dan akhirnya menandatangani alternatif yang lebih murah untuk bekas bintang Manchester City itu.

Sejak itu, Martinez telah mencapai status wira di Old Trafford selepas beberapa siri persembahan agresif selepas perpindahan £56.7 juta tetapi semuanya mungkin berbeza sekiranya Arsenal bersedia untuk memasuki perang bidaan.

Ketua Ajax dan bekas penjaga gol United Van der Sar memberitahu The Athletic: “Arsenal datang lebih awal untuk Lisandro, tetapi ia adalah jumlah yang kami katakan, ‘Terima kasih banyak atas tawaran itu, tetapi kami lebih suka mengekalkan pemain itu daripada mula berunding’ .

“Dengan United, ia sedikit berbeza. Selama bertahun-tahun kami mempunyai beberapa perbualan: Daley Blind, Donny van de Beek.

“Tugas saya adalah memastikan saya membuat keputusan terbaik untuk Ajax.”

Martinez bukanlah satu-satunya tokoh berprofil tinggi yang beralih dari Ajax ke United pada musim panas dengan pengurus Erik ten Hag dan pemain sayap Antony turut memilih untuk menyahut cabaran menjadi sebahagian daripada kerja membina semula United.

Van der Sar menambah: “Saya bercakap dengan United mengenai Erik, dengan Richard Arnold. Erik melakukan kerja yang hebat di sini, meletakkan Ajax kembali di peta Eropah bersama pemain yang kami ada.

“Anda tahu di belakang bahawa pengurus menyukai pemain yang mereka bekerjasama, jenis bola sepak yang Erik mahu bermain, dan dengan Martinez di sana dia telah menunjukkan nilainya sekarang.

“Ada tanda tanya pada mulanya, tetapi cara dia boleh membaca permainan, betapa agresifnya dia – apa yang dia tidak ada dalam sentimeter dia dapat menggantikan kualiti lain.”

Mengenai masa depannya sendiri, Van der Sar, yang dikaitkan dengan kembali ke United sebagai pengarah bola sepak, berkata: “Saya telah berada di sini 10 tahun, saya menikmati kehidupan saya di sini, saya tinggal di pantai, setengah jam dari sini.

“Ia kerja, ia sukar, tetapi ia memberi ganjaran. Kita akan lihat apa yang berlaku pada masa hadapan.”

Share Post:

Related Posts