by Azhan Mohi in
Premier League

John Brooks telah digantikan sebagai pegawai VAR untuk Liverpool lwn Everton dan Arsenal lwn Manchester City berikutan kesilapan besarnya pada hari Sabtu.

Brooks adalah pegawai VAR untuk keputusan seri 1-1 Crystal Palace dengan Brighton pada hujung minggu dan melakukan kesilapan penting dengan tidak membenarkan gol Pervis Estupinan pada separuh masa pertama kerana ofsaid.

Garisan dilukis secara tidak betul, dan Seagulls terpaksa berpuas hati dengan satu mata. menentang pesaing mereka untuk merosakkan harapan kelayakan Eropah mereka.

Andre Marriner kini akan mengambil alih tugas VAR untuk derby Merseyside pada hari Isnin sebaliknya manakala David Coote akan menjadi pegawai VAR untuk pertembungan besar The Gunners menentang pesaing kejuaraan Liga, City.

Selepas kontroversi dalam keputusan seri mereka dengan Brentford – yang mungkin mempunyai implikasi dalam perlumbaan. untuk trofi musim ini.

Gol penyamaan Brentford menentang Arsenal dalam keputusan 1-1 Sabtu dibenarkan bertahan selepas pegawai VAR, Lee Mason juga terlupa untuk membuat garisan yang menunjukkan Christian Norgaard berada dalam keadaan ofsaid semasa menjaringkan gol Ivan Toney.

PGMOL (Professional Game Match Officials Limited) terpaksa memohon maaf kepada Arsenal dan Brighton berikutan aksi hujung minggu itu.

“PGMOL boleh mengesahkan Ketua Pegawai Pengadilnya, Howard Webb telah menghubungi Arsenal dan Brighton & Hove Albion untuk mengakui dan menjelaskan kesilapan ketara dalam proses VAR dalam perlawanan Liga masing-masing pada hari Sabtu,” kata mereka dalam satu kenyataan.

“Kedua-dua insiden, yang disebabkan oleh kesilapan manusia dan berkaitan dengan analisis situasi ofsaid, sedang disemak secara menyeluruh oleh PGMOL.”

Bekas pengadil Premier League, Dermot Gallagher, bercakap di Sky Sports pada hari Isnin, berkongsi pendapatnya mengenai gol kontroversi Toney menentang Arsenal dan mengakui ia adalah ‘kesilapan manusia’.

”Ia adalah kesilapan manusia yang dibeli oleh fakta bahawa masa semakin lama dan tiga minit adalah keabadian kepada penonton,’ kata Gallagher. “Anda boleh mendengar mereka, dan itu mesti bermain di fikirannya. Dia hanya menutupnya terlalu awal.”

Dia menambah: “Lee Mason membuat dua pemeriksaan dan mereka sangat komprehensif – ia mengambil masa tiga minit.

“Dia telah menganggap Ethan Pinnock berada dalam kedudukan ofsaid – tidak ada keraguan tentang itu. Dia membuat keputusan kerana bola sangat tinggi, dia tidak boleh menanduk bola jadi dia tidak mengganggu permainan kerana dia tidak menyentuhnya.

”Adakah dia memberi impak kepada pemain pertahanan? Saya rasa VAR melihatnya dan dia berada di belakangnya, jadi ia sukar. Dia menilai ia bukan kesalahan, yang merupakan elemen subjektif.

“Dia tertumpu pada perkara itu sehingga saya fikir dia mematikan masa itu. Dia terlupa untuk menyelesaikannya.

“Ia bukan panik, tetapi ia adalah “Saya telah mengambil masa tiga minit dan tidak menemui kesalahan, orang ramai akan tertanya-tanya mengapa saya sering menyemaknya’.

“Dia kemudiannya tidak menyemak Norgaard ofsaid, dan di situlah masalah itu berlaku.”

Share Post:

Related Posts