by klasikko in
UEFA Champions League

Perlawanan akhir Liga Juara-Juara tidak lama lagi bakal berlangsung di luar Eropah, menurut laporan baru.

Akhbar sukan Sepanyol, AS Diario melaporkan UEFA dengan sokongan FIFA dikatakan ‘berbaik hati’ mempertimbangkan untuk mengadakan kejohanan Eropah di Amerika Syarikat dalam masa terdekat.

Pasaran bola sepak di Amerika Utara telah berkembang pesat sejak kebelakangan ini, dengan benua itu sudah bersedia untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia 2026.

Pihak lembaga FIFA tidak pernah merahsiaka tentang keinginan mereka untuk memanfaatkan daya tarikan komersial kelab terbesar di Eropah dengan membawa perlawanan kompetitif ke Amerika Syarikat.

Idea itu pernah diusulkan sebelum ini pada 2019 apabila Stadium MetLife di New Jersey disebut-sebut sebagai venue berpotensi untuk final 2024.

Rancangan telah ditangguhkan selepas pandemik COVID-19 yang menyaksikan perlawanan akhir 2020 dipindahkan dari Istanbul ke Lisbon.

Ia juga satu langkah yang menyaksikan semua tuan rumah yang dijadualkan dianjakkan semula kepada setahun.

Akibatnya, semua venue final Liga Juara-Juara kini dikunci sehingga selepas perlawanan 2025 di Allianz Arena, Munich.

Bagaimanapun, dengan perjalanan antarabangsa kini sebahagian besarnya kembali normal, UEFA nampaknya berminat untuk merealisasikan cadangan itu.

Rayuan dari segi penajaan dan peluang hak penyiaran televisyen adalah besar dalam pasaran Amerika Utara yang menguntungkan, tetapi terdapat cabaran logistik yang besar yang terlibat dengan membuat langkah sedemikian.

Presiden UEFA, Aleksander Ceferin sememangnya peminat besar kepada cadangan itu dan cuba mengecilkan impak kepada peminat.

Dia meluahkan hasrat tentang kemungkinan final berlangsung di luar Eropah apabila berkongsi idea itu pada 2016.

“Untuk pergi dari Portugal ke Azerbaijan, sebagai contoh, hampir sama seperti jika kamu pergi ke New York. Bagi peminat, ia tiada masalah.”

Contoh yang sangat rawak, memandangkan belum ada finalis Portugis sejak kemenangan Porto pada 2004 dan final UCL tidak pernah berlangsung di Azerbaijan.

Terdapat beberapa perjalanan di Eropah yang akan mengambil masa lebih lama daripada penerbangan ke New York.

Bagaimanapun, memindahkan venue perlawanan akhir UCL bukanlah satu idea yang baik.

Walaupun perjalanan jauh yang epik seperti lawatan ke Amerika, ramai peminat sudah merasai tekanan kewangan untuk mengikuti pasukan mereka setiap minggu.

Bagi sesetengah orang, perjalanan merentasi Atlantik bukanlah satu pilihan.

Beberapa masa dahulu, bola sepak adalah permainan global dan nampaknya tidak dapat dielakkan bahawa perlawanan Eropah berprestij tinggi akan diadakan di luar benua itu.

Sama ada wajar untuk memulakan proses itu dengan permata mahkota bola sepak kelab dalam perlawanan akhir Liga Juara-Juara, tidak syak lagi akan menjadi subjek perdebatan.

Menjelang Piala Dunia musim sejuk di Qatar yang memerlukan rombakan ketara pada jadual domestik, badan induk bola sepak nampaknya berhasrat untuk meneruskan rancangan agresif untuk memanfaatkan populariti bola sepak di seluruh dunia.

Share Post:

Related Posts