by Azhan Mohi in
Premier League

Ketua jurulatih Chelsea Thomas Tuchel secara aneh mendakwa penerbangan yang dibatalkan menyumbang kepada kekalahan memalukan 3-0 pasukannya di Leeds United pada hari Ahad.

Gol daripada Brendan Aaronsen, Rodrigo dan Jack Harrison menyaksikan Leeds melakar kemenangan bersejarah ke atas Chelsea, dengan The Blues mengatasi prestasi sepenuhnya di Elland Road.

Ia tamparan kepada Tuchel selepas permulaan buruk pasukannya pada musim ini, dengan kekalahan Ahad berikutan prestasi hambar dalam kemenangan ke atas Everton dan seri dengan Tottenham di mana saingan mereka bangkit dua kali daripada ketinggalan.

Bagaimanapun, pengurus Jerman itu lantang dalam temu bual selepas perlawanan, menegaskan bahawa pasukannya masih pasukan yang lebih baik dalam permainan sementara juga sebahagiannya menyalahkan keputusan itu atas pengaturan perjalanan Chelsea yang gagal.

“Semua yang boleh menjadi salah, memang menjadi salah,” katanya kepada BBC Sport.

“Ia bermula semalam. Kami tidak mempunyai kapal terbang untuk tiba jadi kami menaiki bas. Pemain boleh terbang tetapi bagi kakitangan kejurulatihan ia adalah perjalanan yang jauh di dalam bas. Ia diteruskan hari ini.

“Kami tewas dalam permainan dalam 20 minit pertama, di mana kami jelas lebih baik dan mempunyai peluang besar. Banyak sentuhan dalam kotak tetapi kami terlepas sasaran dan tidak mengambil apa yang sepatutnya.

“Kami kemudian berhenti melakukan apa yang kami lakukan dengan baik dan ia berlangsung selama 15 minit dan pada masa itu kami memberikan dua hadiah.”

Yang pertama daripada ‘hadiah’ itu datang daro Edouard Mendy yang praktikal membantu Aaronsen untuk gol pembukaan, dengan penjaga gol Chelsea ditekan untuk memberikan bola ketika cuba bermain dari belakang.

Yang kedua datang apabila Raheem Sterling mengasari Harrison di luar kotak penalti, dengan Rodrigo mudah menjaringkan gol daripada rutin sepakan percuma seterusnya, dan kesengsaraan Chelsea ditambah apabila pemain musim panas Kalidou Koulibaly dibuang padang pada lewat selepas menerima kuning kedua kerana kesalahan sia-sia.

Namun walaupun pasukannya dikalahkan sepenuhnya oleh Jesse, Tuchelnya menegaskan bahawa pasukannya lebih hebat, sambil menambah: “Kami jelas pasukan yang lebih baik. Mereka melakukan apa yang mereka lakukan.

“Saya tidak nampak bahawa bola mati dan gol sendiri [kesilapan Mendy] adalah disebabkan oleh gaya. Mereka adalah kesilapan.

“Jika kami memberikan gol seperti ini yang sama sekali tidak perlu dan apabila kami bertanggungjawab sepenuhnya, kami tidak boleh memenangi perlawanan bola sepak.

“Kami mencuba separuh masa kedua dan saya kecewa kami kehilangan separuh masa itu juga. Mereka membuat maksimum separuh peluang mereka dan kami tidak melakukannya.”

Share Post:

Related Posts