by Azhan Mohi in
Premier League

Thomas Tuchel mengakui Chelsea memerlukan lebih ramai pemain baharu sebelum jendela perpindahan ditutup tetapi berkata pemain tengah tidak seharusnya menjadi keutamaan selepas desakan kelab untuk menandatangani Frenkie de Jong dari Barcelona.

Kalidou Koulibaly dan Raheem Sterling kedua-duanya membuat penampilan sulung penuh untuk Chelsea dalam kemenangan 1-0 ke atas Everton pada petang Sabtu, manakala Marc Cucurella masuk sebagai pemain gantian lewat untuk membuat penampilan pertamanya sejak perpindahan £62 juta dari Brighton.

Chelsea juga dilaporkan telah mengadakan perbincangan dengan Barcelona untuk menandatangani De Jong dan laporan di Sepanyol mendakwa bahawa mereka kini telah menawarkan €70 juta (£59 juta) serta Marcos Alonso untuk pemain tengah Belanda itu.

Tetapi Tuchel percaya Chelsea perlu mengutamakan pemerolehan baharu untuk pertahanan dan serangan mereka, bukannya bahagian tengah.

Apabila ditanya mengenai pembelian lanjut sebelum penghujung jendela selepas kemenangan Chelsea ke atas Everton, Tuchel memberitahu Sky Sports: “Ya, jika kami boleh menambah, kami menambah.

“Mungkin tidak semestinya pemain tengah sebagai pilihan pertama tetapi kami terbuka untuk segala-galanya.

“Saya fikir kita boleh menggunakan tenaga baharu, kaki baharu dan input segar untuk membawa kita ke tahap baharu.

“Jika tidak, maka kami akan berjuang dengan pasukan ini tetapi saya fikir kami boleh menggunakan lebih banyak input dan lebih berkualiti. Kami akan melakukannya tetapi kami tidak akan memberitahu anda [siapa].”

Penalti Jorginho mengesahkan kemenangan Chelsea ke atas Everton di Goodison Park tetapi Tuchel mengakui dia tidak berpuas hati dengan tahap prestasi pasukannya.

“Kami telah bergelut pada musim lepas untuk mendapatkan matadi sini, dan kami mempunyai mata. Kemenangan adalah kemenangan, ia adalah perkara paling penting untuk segala-galanya tetapi kami perlu menjadi lebih baik,” kata pengurus Chelsea itu.

“Kami mungkin tidak berada di tahap tertinggi, kami telah membawa pemain tetapi mereka masuk lewat, pramusim agak bergelora tetapi minggu terakhir latihan adalah menjanjikan.

“Beberapa situasi pada separuh masa pertama agak baik dan separuh masa kedua saya rasa kami tidak cukup pergerakan pada bola, dengan pergerakan yang kurang, terdapat lebih banyak kehilangan bola.

“Ia adalah separuh masa kedua yang pelik tanpa rentak daripada pasukan, dan gangguan, tetapi kami bertahan dan melakukan apa yang perlu untuk mengekalkan rekod bersih dan kami pergi dari situ.”

Share Post:

Related Posts