by Azhan Mohi in
Premier League

Walaupun mengatakan dia mahu melupakan pergelutan mereka, Antonio Conte dengan cepat menghidupkan semula perseteruannya dengan bos Chelsea, Thomas Tuchel dalam mesej yang disiarkan di media sosial selepas perlawanan.

Kedua-dua pengurus itu bertembung di Stamford Bridge pada Ahad selepas Tottenham dua kali bangkit daripada ketinggalan untuk meraih keputusan seri 2-2 hasil tandukan Harry Kane pada masa kecederaan.

Chelsea berasa terkilan dengan pengadil dalam perlawanan itu, dengan Tuchel menegaskan kekasaran terhadap Kai Havertz pada fasa awal permainan sebelum gol penyamaan pertama Spurs dan ofsaid pada gol, dengan Richarlison kelihatan mengaburkan pandangan Edouard Mendy.

Bantahan Tuchel, ditambah dengan sambutan Conte, menyaksikan aksi hangat berkumpul di tepi padang dan kedua-dua jurulatih dilayangkan kad kuning.

Kemudian, sebelum tandukan lewat Kane, Chelsea merasakan Cristian Romero sepatutnya dihukum kerana menarik rambut Marc Cucurella, walaupun VAR melihat insiden itu dan memutuskan bahawa ia bukan satu kesalahan yang serius.

Pada sepenuh masa, Conte dan Tuchel pergi untuk berjabat tangan tetapi bos Chelsea itu tidak akan melepaskan tangan pengurus seterunya, memberi isyarat agar dia memandang matanya, mencetuskan lagi huru-hara apabila kedua-dua pengurus bertelagah.

Walaupun Tuchel gembira bercakap tentang pertengkaran itu – mengatakan dia mahu ‘memandang mata satu sama lain’ semasa berjabat tangan – Conte mengelak dalam temu bual selepas perlawanan dengan Sky Sports, menegaskan dia hanya mahu bercakap tentang perlawanan itu.

Tetapi pendapatnya jelas berubah selepas pulang, memuat naik video Tuchel berlari terus keluar dari kawasan teknikalnya, melepasi Conte dan ruang Spurs dan di sepanjang garis tepi selepas Reece James menjadikan kedudukan 2-1.

Bos Spurs menundukkan kepalanya ketika Tuchel melangkah melepasinya, dan pengurus Itali itu menulis di Instagram: “Nasib baik saya tidak melihat awak… Membuat awak tersandung adalah wajar.”

Walaupun Conte tidak mahu menghabiskan terlalu banyak masa untuk membincangkan isu berjabat tangan selepas itu, dia menyatakan dengan jelas bahawa dia merasakan Tuchel adalah penceroboh – dan mungkin, oleh itu, satu-satunya yang layak menerima kad merah.

“Sejujurnya pengadil menunjukkan saya kad merah tetapi dia tidak memahami dinamik apa yang berlaku,” kata Conte.

“Tetapi tidak mengapa saya perlu terima, tetapi saya ulangi ini bukan masalah besar. Ia tidak penting. Masalahnya adalah antara saya dan jurulatih yang lain, bukan untuk yang lain.

“Pasti ada video untuk memahami apa yang berlaku. Yang pasti saya tidak pasif. Sekiranya saya melihat keagresifan, maka jawapan saya adalah dengan keagresifan tetapi saya ulangi ini tidak menjadi masalah. Perkara yang paling penting ialah permainan itu adalah perlawanan yang hebat dengan dua pasukan di mana terdapat persaingan yang besar.”

Share Post:

Related Posts