by Azhan Mohi in
Premier League

Thomas Tuchel berkata pemecatan Graham Potter tidak menjana ’emosi besar’ dalam dirinya kerana Chelsea telah ‘banyak berubah’ sejak dia dipecat oleh Todd Boehly pada September.

Pengurus Jerman itu dilepaskan oleh Todd Boehly pada September, hanya enam perlawanan ke musim Liga.

Tuchel memenangi Liga Juara-Juara bersama Chelsea pada 2021 dan menangani pemergian Roman Abramovich musim lalu, yang menyebabkan kelab itu huru-hara.

Bagaimanapun, selepas perbelanjaan £300 juta musim panas lalu, penyokong Chelsea berang apabila Tuchel dipecat pada September.

Pengurus Jerman itu mengakui bahawa untuk mengatasi pemecatan itu mengambil masa yang lama dan dia mengambil langkah pertamanya semula dalam pengurusan minggu lalu dengan mengambil alih tugas di Bayern Munich.

Tuchel berkata dia masih mempunyai kenangan indah tentang Chelsea tetapi, dalam kritikan terhadap pemilik bersama Boehly, dia berkata pemecatan Potter tidak ‘mencetuskan’ emosi yang besar dalam dirinya kerana kelab itu telah ‘berubah’.

“Saya melihat berita itu sangat lewat malam tadi”
kata Tuchel.

“Masanya bertepatan dengan pelantikan saya di sini. Saya sangat seronok bekerja di sana dan menjalin persahabatan seumur hidup.

“Tetapi kelab telah banyak berubah, jadi ia tidak benar-benar mencetuskan emosi besar dalam diri saya.”

Keputusan Bayern untuk memecat Julian Nagelsmann sebahagiannya bergantung kepada ketersediaan Tuchel.

Oleh itu, adalah ironis bahawa Chelsea kini berhasrat untuk melantik pengurus Jerman itu dan memutuskan untuk menarik perhatian Potter kerana bekas bos RB Leipzig itu tidak bekerja.

Bagaimanapun, Nagelsmann mempunyai kebimbangan mengenai perpindahan ke Stamford Bridge memandangkan kekurangan kestabilan di kelab itu.

Share Post:

Related Posts