by Azhan Mohi in
Premier League

Pengurus Chelsea, Thomas Tuchel menjadi berang dan akhirnya bersuara dalam sidang akhbar pada hari Selasa kerana dia terus disoal tentang Roman Abramovich dan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Tuchel berulang kali ditanya mengenai perang di Ukraine, bagaimana ia memberi kesan kepada pasukannya, sama ada Abramovich sepatutnya menjadi pemilik kelab itu dan ia adalah persoalan bagaimana warga Rusia itu harus menggunakan pengaruhnya yang akhirnya terbukti terlalu banyak untuk pengurus Jerman itu.

“Dengar, anda perlu berhenti! Saya bukan ahli politik, anda perlu berhenti, secara jujur,” Tuchel menegaskan. “Saya hanya mengulangi, dan saya berasa sedih untuk mengulanginya kerana saya tidak mengalami peperangan.

“Malah untuk bercakap mengenainya saya berasa buruk kerana saya sangat istimewa. Saya duduk di sini dengan tenang dan saya melakukan yang terbaik yang saya boleh tetapi anda perlu berhenti bertanya kepada saya soalan-soalan ini, saya tidak mempunyai jawapan untuk anda.”

Ini berlaku selepas Tuchel menyatakan perasaannya dengan jelas bahawa sudah tentu dia ngeri dengan peperangan, tetapi cuba memberi tumpuan kepada tugasnya, iaitu menguruskan Kelab Bola Sepak Chelsea.

“Anda juga memutuskan untuk bertanya kepada saya tentang peperangan,” katanya. “Ia mengerikan, sudah tentu ia mengerikan, tidak boleh ada pendapat lain mengenainya dan itu sahaja.

“Tetapi mengapa kami harus lebih terganggu daripada anda di tempat kerja? Sudah tentu ia ada di luar sana dan kami tahu ada perkara yang lebih penting di luar sana dan ini tidak akan pernah berubah.

“Ini adalah sukan dan terdapat banyak perkara yang lebih penting di luar sana dan masih terdapat gangguan besar yang berlaku, kami bimbang dengan kami cuba mewujudkan suasana untuk datang bekerja dan memberi tumpuan kepada kerja kami yang merupakan keghairahan kami.

“Kami sangat bersyukur dan bertuah untuk memilikinya dan ia bukan masalah besar. Tetapi sudah tentu saya fikir semua orang di Eropah. lebih kurang, ada bunyi bising di kepala mereka yang tiada siapa yang suka. Ia mungkin sama untuk anda, tetapi anda cuba melakukan kerja anda sebaik mungkin dan ia adalah sama untuk kami.”

Pada hari Sabtu, Abramovich mengumumkan bahawa dia memberikan ‘pengurusan’ Chelsea kepada pemegang amanah yayasan amal kelab itu, walaupun maksudnya sebenarnya masih tidak jelas.

Share Post:

Related Posts