by Azhan Mohi in
Premier League

Thomas Tuchel menyelar Conor Gallagher selepas pemain tengah itu dilayangkan kad merah semasa kemenangan Chelsea ke atas Leicester City dalam Liga di Stamford Bridge.

Gallagher telah dibuang padang sebelum tanda setengah jam untuk kad kuning kedua dalam tempoh tujuh minit.

Walaupun kad merah dilayangkan kepada Chelsea, jaringan separuh masa kedua daripada bekas penyerang Manchester City, Raheem Sterling membantu tuan rumah meraih kemenangan 2-1.

Tuchel berkata: “Anda tidak boleh membuat cabaran [kedua] jika anda mendapat kad kuning selepas 20 atau 25 minit. Cabarannya ialah kad kuning jelas dan memberi kami kelemahan yang besar.

“Tiada sebab untuk membuat keputusan ini. Dia bertanggungjawab atas apa yang dia lakukan dan sudah tentu dia tahu ia adalah satu kesilapan besar.”

Tuchel, yang menyaksikan perlawanan itu dari kawasan penonton selepas menerima larangan di garisan tepi kerana bertembung dengan rakan sejawatannya di Tottenham, Antonio Conte, menambah: “Ia adalah pandangan yang baik, banyak sokongan di sekeliling saya dan saya mempunyai pengalaman sekarang jadi tidak perlu mengulang.

“Saya fikir kami berada dalam kawalan penuh, mempunyai peluang besar, lebih daripada peluang dengan Ruben [Loftus-Cheek], mendapat penalti dan ‘offside’ kecil tetapi ia kelihatan seperti tidak ‘offside’ pada peranti mudah alih kami.

“Tiba-tiba, anda seorang lelaki jatuh dengan Conor. Ia adalah keputusan yang buruk daripada Conor dan ia memberi anda kelemahan.

“Kami gembira kami bertahan dan menunjukkan mentaliti yang diperlukan untuk menang.

“Malangnya, kami melepaskan gol yang tidak diperlukan dan kemudian kami berada di bawah tekanan. Kami bernasib baik kerana tidak melepaskan gol penyamaan tetapi kami melakukan segala-galanya untuk mendapat peluang dan reaksinya sangat baik.”

Tuchel juga memuji Sterling selepas dia mencatatkan gol pertamanya untuk kelab itu selepas perpindahan £50 juta dari Man City pada awal musim panas.

“Kami memerlukan dia untuk menjaringkan gol, itulah yang dia lakukan,” kata Tuchel. “Saya dapat merasakan dia tidak gembira dan mahukan lebih banyak peluang, jadi kami bermain dalam bentuk yang lebih agresif pada separuh masa pertama. Kami memerlukan dia untuk meningkatkan dan dia melakukannya.”

Share Post:

Related Posts