by Azhan Mohi in
Premier League

Leandro Trossard mengakui dia dan rakan sepasukannya di Arsenal tiada siapa yang perlu dipersalahkan selain diri mereka sendiri kerana menyerahkan pendahuluan dalam perebutan gelaran Liga.

The Gunners telah mendahului majoriti musim ini tetapi empat perlawanan tanpa kemenangan, yang memuncak dengan kekalahan 4-1 menentang Manchester City, telah menggagalkan usaha mereka.

Arsenal kembali ke landasan dengan kemenangan meyakinkan 3-1 ke atas Chelsea pada pertengahan minggu tetapi kini bergantung kepada bantuan dari tempat lain.

Trossard telah terbukti sebagai pemain yang berbaloi ditandatangani pada Januari oleh Mikel Arteta dan pemain antarabangsa Belgium itu mungkin akan beraksi pada hari Ahad ketika The Gunners menghadapi perlawanan perlu menang menentang Newcastle dalam prestasi terbaik di St James’ Park.

Ditanya tentang pemikirannya mengenai perlumbaan kejuaraan, Trossard memberitahu Sky Sports: “Kami tahu [City] akan datang hampir dan ini semua tentang kami. Jelas sekali, ia bukan di tangan kita lagi tetapi sebelum ini hanya melihat diri kita sendiri.

“Jika kami akan memenangi semua perlawanan itu, ia akan menjadi cerita yang berbeza. Tetapi kami memberi mereka sedikit sebanyak itu untuk kembali ke perlumbaan dan jelas sekarang mereka mendahului kami.

“Apabila anda bersaing di peringkat tertinggi mereka juga pasukan teratas, mereka menunjukkannya setiap tahun. Tetapi saya fikir terpulang kepada kita untuk berada di tahap ini juga untuk menyukarkan mereka juga saya fikir. Seperti yang saya katakan, kita akan lihat.”

Newcastle menamatkan harapan empat teratas Gunners dalam perlawanan kedua terakhir musim lalu tetapi Arteta menafikan bahawa balas dendam akan menjadi faktor pendorong esok.

Bercakap pada sidang akhbar pra-perlawanannya, dia berkata: “Ia adalah permainan yang sangat berbeza. Ia adalah setahun yang lalu dengan pemain yang berbeza, permainan yang berbeza tetapi kami perlu bermain lebih baik daripada yang kami lakukan tahun lepas, itu sudah pasti.

“Kami tahu bahawa ia akan menjadi perlawanan yang sangat sukar kerana terutamanya di laman sendiri mereka telah bermain dengan sangat baik.

“Kami mempunyai beberapa perlawanan, tetapi itu adalah perlawanan yang patut kami menangi. Kami tidak pada akhirnya tetapi mereka adalah pasukan yang sangat baik yang dilatih dengan baik dan mempunyai pemain yang sangat baik dan persekitaran yang sesuai di sekeliling kelab sekarang, jadi mereka berada di tempat yang baik.”

Share Post:

Related Posts