by Azhan Mohi in
Premier League

Todd Boehly telah tersilap mendakwa bahawa akademi Chelsea menghasilkan Kevin De Bruyne dan Mohamed Salah, manakala dia berhasrat untuk membeli kelab Eropah untuk membangunkan pemain.

The Blues mempunyai salah satu akademi terbaik dalam Premier League selepas pelaburan bertahun-tahun di bawah bekas pemilik Roman Abramovich, dengan skuad mereka sekarang mempunyai beberapa graduan seperti Mason Mount dan Reece James.

Boehly berminat untuk membinanya lebih jauh dan merasakan kelab penyumbang dalam liga lain akan mewujudkan laluan yang ideal – terutamanya untuk pemain muda bukan Eropah yang mereka mahu tandatangani.

Tetapi dia membuat kesilapan yang agak besar apabila dia tersilap mendakwa De Bruyne dan Salah datang melalui akademi Chelsea, walaupun kedua-duanya menyertai dengan bayaran yang besar daripada Genk dan Basel pada usia 21 dan 22 tahun masing-masing.

Bercakap di forum SALT pada hari Selasa, pemilik dari Amerika itu berkata: “Cabaran yang dihadapi Chelsea sekarang – atau salah satu daripada mereka – ialah apabila anda mempunyai superstar berusia 18, 19 dan 20 tahun, anda boleh meminjamkan mereka kepada kelab lain tetapi anda meletakkan pembangunan mereka di tangan orang lain.

“Jadi, saya fikir matlamat kami adalah untuk memastikan kami boleh menunjukkan laluan kepada bintang muda kami untuk masuk ke padang Chelsea sambil memberikan mereka masa permainan sebenar.

“Dan bagi saya cara untuk melakukannya adalah melalui kelab lain, di suatu tempat dalam liga yang sangat kompetitif di Eropah.

“Dan kerana Brexit anda juga perlu memikirkan, “Nah, bagaimana saya hendak membawa budak-budak ini ke England kerana Brexit?”

“Jadi kami memerlukan GBE [Pengesahan Badan Pentadbiran], yang pada asasnya adalah mata yang anda perolehi untuk bermain dalam liga yang berbeza.

“Jadi lebih banyak mata yang anda dapat, lebih banyak caps anda bermain, lebih banyak pasukan kebangsaan yang anda miliki, lebih mudah untuk berhijrah. Jadi tugas kita ialah memikirkan cara untuk meletakkan platform itu supaya kita boleh mendapatkan anak-anak kita yang berumur 18, 19, 20 tahun.

“Kerana kita mempunyai salah satu akademi terbaik di dunia. Jadi jika anda melihat apa yang telah dibangunkan oleh akademi kami, akademi kami telah membangunkan Mo Salah, Kevin De Bruyne, baru-baru ini Tammy Abraham, Reece James, Mason Mount, Trevoh Chalobah.

“Kami mempunyai 10 atau 11 pemain sekarang yang dipinjamkan dan dikawal oleh kami atau kami mempunyai hak untuk membeli semula mereka atau mereka bermain untuk pasukan kami yang datang dari akademi kami.

“Jadi apa yang kami perlukan adalah tempat untuk meletakkan pemain kami yang berumur 18, 19, 20 tahun untuk membangunkan mereka di suatu tempat di Portugal atau Belgium atau di suatu tempat seperti itu dan mendapatkan mereka mata yang mereka perlukan.

“Dan juga membawa mereka keluar dari Amerika Selatan dan ke Portugal adalah tempat yang sesuai sebagai contoh yang kami fikir, dan kemudian membawa mereka ke padang untuk Chelsea.”

Share Post:

Related Posts