by Azhan Mohi in
Premier League

William Gallas percaya Edouard Mendy telah memudahkan Graham Potter memilih Kepa Arrizabalaga sebagai penjaga gol pilihan pertamanya untuk Chelsea.

Mendy memulakan musim ini sebagai penjaga gol No.1 Chelsea di bawah Thomas Tuchel tetapi mendapat kritikan berikutan beberapa siri persembahan di bawah par, termasuk kesilapan teruk dalam kekalahan 3-0 kepada Leeds United pada Ogos.

Sejak Potter tiba di kelab itu bulan lalu, Kepa telah bermula dalam kesemua enam perlawanan Chelsea dan kelihatan telah mengukuhkan tempatnya di hadapan Mendy.

Pemain Sepanyol itu mempamerkan satu lagi prestasi mengagumkan dalam kemenangan 2-0 ke atas Aston Villa pada hari Ahad dan terikat tanpa jaringan dengan Brentford, dan Gallas percaya Mendy telah menyukarkan dirinya kerana kesilapannya.

“Saya perlu memuji Kepa. Apa yang dia lakukan adalah sukar dipercayai,” Gallas memberitahu Genting Casino.

“Sebagai penjaga gol memang sukar untuk mendapatkan peluang bermain apabila anda menjadi pilihan kedua, ia tidak seperti posisi lain, di mana walaupun anda berada di bangku simpanan anda akan sentiasa mendapat peluang.

“Bagi penjaga gol, ia lebih sukar sehingga menunjukkan betapa kuatnya dia, betapa profesionalnya dia. Walaupun anda adalah pilihan kedua, anda tidak boleh berputus asa. Ramai pemain berputus asa apabila mereka tahu mereka adalah pilihan kedua. Ramai daripada mereka berputus asa, mereka tidak berlatih dengan betul jadi dia menunjukkan kepada semua orang apa yang anda perlu lakukan.

“Apabila anda bermain anda perlu bagus, jangan beri peluang kepada pengurus untuk meletakkan anda di bangku simpanan.

“Jangan buat kesilapan, apabila anda melakukan satu atau dua kesilapan lebih mudah untuk pengurus meletakkan anda di bangku simpanan. Malangnya, Mendy melakukan beberapa kesilapan dan itulah sebabnya Potter telah memilih Kepa daripadanya.”

Gallas juga telah teruja oleh kesan yang dilakukan Potter di Chelsea.

“Mereka kelihatan lebih kuat, pasukan perlu berhati-hati dengan mereka kerana kini mereka mempunyai pertahanan baharu dan Aubameyang. Di bahagian tengah, mereka kelihatan kuat, dan malangnya, sekarang ini mereka mengalami kecederaan,’’ kata Gallas.

“Tetapi saya rasa pengurus telah melakukan kerja yang baik sejak dia tiba. Tidak mudah untuk melatih satu kelab pada awal musim kerana anda memerlukan masa untuk mengenali pemain anda, anda memerlukan masa untuk menerangkan kepada mereka apa yang anda inginkan daripada mereka.

“Jadi ia sukar tetapi dia kelihatan seperti dia tahu sistem yang dia mahu mainkan, ia kelihatan bagus dan dia mempunyai impak yang baik.”

Share Post:

Related Posts