by Azhan Mohi in
Premier League

Kieran Tierney menegaskan dia ‘tiada masalah’ dengan Arsenal selepas kelab itu memutuskan untuk menghantarnya secara pinjaman selama semusim ke kelab Sepanyol, Real Sociedad.

Pemain pertahanan antarabangsa Scotland itu adalah salah seorang daripada beberapa pemain yang ingin dilepaskan oleh Arsenal pada musim panas ini.

Adalah dipercayai bahawa Arsenal mahu menjual Tierney secara kekal dan pengarah sukan Edu cuba untuk meletakkan obligasi pembelian dalam mana-mana perjanjian yang berpotensi.

Tetapi perpindahan ke Newcastle United gagal apabila pasukan Eddie Howe memilih untuk membawa masuk Lewis Hall dan selepas Tierney dikaitkan dengan kembali ke bekas kelab Celtic, dia akhirnya menyertai Real Sociedad secara pinjaman – tanpa kewajipan untuk membeli.

Tierney kini bercakap mengenai perpindahannya ke La Liga dan berkata: “Saya pergi kerana musim lalu saya tidak boleh bermain banyak dan apa yang saya mahukan ialah bermain banyak perlawanan dan saya mahu mencuba melakukannya di Real Sociedad.

“Saya tidak mempunyai sebarang masalah dengan Arsenal. Mengetahui bahawa Real Sociedad mahu saya berada di sini, merasakan semua kasih sayang daripada orang di sini adalah sangat baik.

“Berada di Negara Basque, mempunyai pengalaman tinggal di sini dan bermain di La Liga, adalah sesuatu yang sangat saya banggakan. Saya harap keadaan akan berjalan dengan baik untuk saya di sini.”

Sementara itu, pengurus Scotland, Steve Clarke menyifatkan pinjaman Tierney kepada Real Sociedad sebagai ‘langkah yang hebat’.

“Saya bercakap dengan Kieran minggu lalu, dia berada di tempat yang baik dan dia menantikan cabaran baharu,” kata Clarke.

“Ia adalah pengalaman hebat dan pengalaman hidup yang hebat serta pengalaman bola sepak. Saya fikir itu hanya akan memberi manfaat kepada Kieran sebagai pemain.”

Share Post:

Related Posts