by klasikko in
Premier League

Kempen pra-musim 2022/23 Chelsea berakhir dengan kekecewaan.

The Blues menewaskan Club America dalam perlawanan pertama mereka, tetapi kemudiannya tewas menerusi sepakan penalti oleh Charlotte FC.

Keadaan menjadi lebih keruh apabila pasukan Thomas Tuchel dimalukan oleh saingan London, Arsenal.

Dalam perlawanan akhir Piala Florida, Gunners menang bergaya 4-0 hasil jaringan Gabriel Jesus, Martin Odegaard, Bukayo Saka dan Albert Sambi Lokonga.

Tuchel benar-benar bengang dengan pemainnya selepas perlawanan dan menimbulkan keraguan terhadap keupayaan Chelsea untuk berdaya saing pada permulaan musim 2022/23.

Ditanya sama ada The Blues akan bersedia untuk perlawanan pembukaan liga di Everton, Tuchel menjawab: “Saya pun tidak pasti.”

“Saya melihat pasukan ini bertemu Arsenal yang komited dari segi mental terhadap idea bermain, tahap keletihan, tahap komitmen fizikal yang kami tidak dapat menandinginya.

“Selain itu, tahap komitmen mental yang kami kurang kerana kami mempunyai ramai pemain yang berfikir untuk melihat cara mereka bermain.

“Kami mempunyai pemain yang telah ditinggalkan dan saya rasa pada masa ini ia jelas.”

Tuchel tidak gembira semasa perlawanan menentang Arsenal, dia juga terpaksa campur tangan di tepi padang apabila Malang Sarr kelihatan merungut tentang kekurangan usaha Timo Werner.

Pertahanan itu menghantar bola ke Werner, tetapi penyerang Jerman itu seolah-olah tanpa bergerak di atas padang.

Dalam rakaman kejadian itu, kita boleh melihat Tuchel kelihatan memberi isyarat ke arah Sarr untuk menutup mulutnya.

Ia bukanlah hantaran yang baik daripada Sarr, walaupun dia boleh sekurang-kurangnya menghulurkan kaki untuk mencuba dan mengekalkan bola dalam permainan.

Share Post:

Related Posts