by Azhan Mohi in
Premier League

Thomas Tuchel telah mengkritik pemain pertahanannya Kalidou Koulibaly selepas dia dibuang padang dalam kekalahan memalukan 3-0 Chelsea di Leeds pada hari Ahad.

Chelsea, mudah dikalahkan oleh pasukan Leeds yang mendominasi dan bertenaga, hasil jaringan Brenden Aaronson, Rodrigo dan Jack Harrison.

Tiada seorang pun daripada pemain The Blues boleh mengatakan mereka bermain dengan baik, dengan penjaga gol Edouard Mendy dan pemain tengah Conor Gallagher paling bergelut, tetapi pada lewat permainan, Koulibaly yang menjadi tumpuan.

Setelah dilayangkan kuning pertama pada minit-minit pembukaan untuk tarik baju ke atas Aaronsen, Koulibaly dilayangkan kad kuning kedua dan diberi arahan keluar padang kerana secara bodohnya menarik Joe Gelhardt pada minit ke-84, apabila perlawanan sudah pun ditentukan.

Tuchel, yang secara anehnya mendakwa bahawa pasukannya lebih hebat walaupun prestasi dan keputusan yang buruk, tidak menghairankan tidak terlalu berpuas hati dengan kelakuan pemain berusia 31 tahun itu.

“Ia sedikit gambaran kekecewaan, dan ia tidak boleh berlaku,” kata ketua jurulatih Chelsea itu selepas perlawanan.

“Kami tidak boleh kecewa dalam Premier League. Ia adalah kegembiraan murni untuk bermain permainan dalam suasana seperti ini.

“Kita hanya perlu melakukannya dan menerimanya. Ia tidak baik, dan ia tidak baik.”

Koulibaly, yang menandatangani kontrak musim panas dari Napoli, kini akan terlepas perlawanan seterusnya Chelsea menentang Leicester pada hari Sabtu dan telah meninggalkan Tuchel dengan lebih sedikit pilihan di pertahanan tengah.

Termasuk pemain antarabangsa Senegal itu, hanya terdapat empat bek tengah semula jadi pada masa ini di Stamford Bridge, yang boleh menjadi tiga pemain jika Trevoh Chalobah dipinjamkan, tidak ideal memandangkan keutamaan Tuchel adalah bermain sebagai tiga bek.

Bek kanan Reece James bermain sebagai bek tengah dalam dua perlawanan terakhir Chelsea, manakala bek sayap Marc Cucurella juga mampu berpindah ke tiga bek, tetapi ia jauh dari ideal dan oleh itu kelab telah dikaitkan dengan pembelian pemain pertahanan baharu sebelum tarikh akhir perpindahan.

Ditanya sama ada penggantungan Koulibaly bermakna usaha itu perlu dipertingkatkan, Tuchel menjawab: “Saya tidak tahu. Kita perlu tunggu.

“Tempoh perpindahan masih dibuka. Ia berlaku kemudian dan kemudian, dan kita perlu fokus pada apa yang kita ada dan apa yang boleh kita lakukan.

“Kami jelas boleh bermain pada tahap yang tinggi, tetapi kami hilang landasan apabila tiada keperluan. Kami tidak dipaksa untuk hilang landasan. Semuanya berjalan lancar.

“Kami boleh menang dengan pasukan ini di Leeds, semuanya berjalan lancar, dan kami mempunyai peluang menjaringkan gol. Ia pergi sebaliknya dan saya fikir ia lebih salah kami daripada kredit orang lain.”

Share Post:

Related Posts