by Azhan Mohi in
Premier League

Thomas Frank telah menolak kritikan Jurgen Klopp mengenai gaya permainan Brentford selepas pengurus Liverpool itu menuduh Bees dengan pelbagai tanggapan.

Merseysiders mengalami kekalahan 3-1 di Stadium Komuniti pada malam Isnin, dengan tuan rumah menyebabkan impak pada bola mati – terutamanya pada separuh masa pertama – dan mendahului dua gol menerusi jaringan sendiri Ibrahima Konate dan tandukan Yoane Wissa .

Tetapi Klopp tidak berpuas hati dengan fizikal Brentford selepas perlawanan, menyelar pengadil Stuart Atwell dan mendakwa gol ketiga pasukan tuan rumah tidak sepatutnya dikira.

Dia juga merasakan Atwell terlepas pelbagai pelanggaran semasa set-piece yang menyebabkan Brentford begitu berbahaya, dengan mengatakan bahawa mereka ‘mempertahankan peraturan pada saat-saat ini dengan sentuhan badan penuh’.

Tetapi Frank mengecilkan kritikan rakan sejawatannya itu, menonjolkan bilangan pegawai dan pengadil yang kini terlibat dalam perlawanan yang boleh membentangkan sebarang isu, dan menganggap kegusaran Klopp sebagai pujian.

Ditanya mengenai komen Klopp, Frank menarik muka dan menjawab: “Saya rasa kami mempunyai beberapa rujukan yang sangat, sangat baik, saya fikir terdapat empat di atas padang, dan kemudian kami mempunyai bilik VAR.

“Ia tidak pernah lebih sukar untuk menjaringkan gol. Dua daripada gol kami tidak dikira hari ini, saya fikir kedua-duanya tidak dinyatakan sebagai ofsaid jadi dalam permainan [tanpa VAR] kami mungkin akan mendapatkannya.

“Tetapi saya sudah tentu gembira kerana dia memuji kami dan ia adalah penghargaan kepada kerja baik yang kami lakukan mengenai set-piece ofensif kami.”

Meratapi gaya Brentford, Klopp memberitahu Sky Sports: “Saya tidak pasti anda benar-benar boleh mengawalnya sepanjang masa kerana setiap sudut adalah ancaman besar. Mereka meregangkan peraturan pada saat-saat ini dengan sentuhan seluruh badan.

“Hanya terdapat satu pelanggaran serangan pada bola mati malam ini yang disiulkan dan itu menentang kami, yang benar-benar lucu. Memegang adalah menahan, dan menolak adalah menolak.

“Ia adalah lebih permainan yang mereka mahukan daripada yang kami mahukan. Mereka boleh menentukannya kerana cara ia bersiul[pengadil].

“Dua penjuru yang mereka jaringkan, satu ofsaid dan satu lagi, sudah tentu kami tidak berkelakuan dengan sempurna, tetapi ia meregangkan peraturan. Mereka benar-benar mendesak, mereka benar-benar menahan. Jelas sekali itulah yang boleh anda lakukan.

“Gol ketiga yang saya tidak boleh hormati. Ref menganggap ia bukan kesalahan dan kemudian VAR bersembunyi di sebalik frasa “jelas dan jelas”. Pengadil perlu menjelaskannya, jika ada sesiapa boleh bertanya kepadanya.

“Ada sebab mengapa mereka begitu berjaya dengan bola mati yang menyerang dan masih melepaskan banyak gol bertahan di sekitar bola mati, kerana di sana anda tidak boleh melakukan perkara yang sama kerana dalam kotak anda sendiri, ia akan menjadi penalti.”

Share Post:

Related Posts