by Azhan Mohi in
Premier League

Thierry Henry bimbang Gabriel Jesus tidak akan menjadi penyerang prolifik yang mampu memikul beban menjaringkan gol untuk beliau di Arsenal.

Pemain yang ditandatangani musim panas dari Manchester City membuat permulaan cemerlang dalam karier Gunnersnya dan sumbangan keseluruhannya kepada pasukan kekal penting, di dalam dan di luar padang, namun Jesus kemarau gol dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Sememangnya, Jesus telah mengharungi lima perlawanan tanpa jaringan dalam semua pertandingan, satu prestasi yang bermula sejak serangan oportunisnya dalam derby London utara pada awal Oktober.

Penyudah pemain antarabangsa Brazil itu memainkan peranan penting dalam kemenangan lapan perlawanan Arsenal berakhir di St Mary pada hari Ahad apabila dia mensia-siakan beberapa peluang terhidang untuk melebarkan pendahuluan pasukannya.

Southampton bangkit pada separuh masa kedua dan akhirnya memperoleh mata yang sepatutnya melalui Stuart Armstrong dan walaupun Henry peminat sikap ‘keinginan’ Jesus, percayalah Arsenal akan memerlukan lebih banyak sumbangan gol daripada pemain sayap mereka jika mereka ingin mengekalkan prestasi cemerlang mereka.

“Jesus adalah seorang pemain yang boleh memberi lebih banyak tekanan,’ Henry, penjaring gol sepanjang zaman Arsenal memberitahu CBS.

“Adakah dia akan menjadi pemain yang akan menjaringkan 25-30 gol? Tidak. Tetapi apa yang dia lakukan adalah bagus.

“Kemudian anda mempunyai orang seperti Gabriel Martinelli dan Bukayo Saka, yang boleh melakukan keajaiban.”

Jesus muncul di hadapan sejurus selepas hari rehat yang jarang berlaku untuk pasukan Mikel Arteta dan mengambil tanggungjawab peribadi kerana gagal memanjangkan rentetan kemenangan Arsenal.

Dia berkata: “Saya kecewa, kami semua kecewa dengan keputusan hari ini[Ahad] kerana kami tahu kualiti kami, kami tahu kami boleh memenangi perlawanan hari ini seperti cara kami bermain,” kata Jesus kepada Premier League Productions selepas Arsenal seri dengan Southampton.

“Sudah tentu, kami turun sedikit daripada tahap kami, kami perlu kembali kerana liga ini sukar, ia sukar.

“Semua orang kecewa, sekarang masa sukar saya fikir, masa sukar akan datang jadi semua orang perlu berwaspada, lebih fokus.

“Kami mempunyai enam atau tujuh perlawanan sebelum kami berhenti untuk Piala Dunia, jadi kami perlu kembali, berehat esok tetapi kembali kuat kerana itu bola sepak, kadang-kadang anda jatuh sedikit tetapi anda perlu sedar dan bangun, itulah yang kami kena buat sekarang.”

Share Post:

Related Posts