by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Thiago Silva telah menyokong gandingan Arsenal, Gabriel Martinelli dan Gabriel Jesus untuk memainkan peranan penting untuk Brazil pada Piala Dunia, dengan menegaskan bekas pemain itu mempunyai ‘keangkuhan;’ untuk menyinar di peringkat teratas.

Brazil memulakan kempen mereka pada petang Khamis menentang Serbia sebagai salah satu pertandingan kegemaran.

Di benua Premier League yang kuat, Silva dari Chelsea disertai oleh penyerang Arsenal yang telah menikmati permulaan hebat untuk musim Liga dengan pasukan Mikel Arteta menduduki puncak bola sepak Inggeris setelah memenangi 10 daripada 12 perlawanan mereka.

Martinelli membuat penampilan sulung Piala Dunia dengan kapten Brazil, Silva percaya bintang Gunners itu lebih mampu untuk melangkah ke pentas antarabangsa jika diberi peluang.

“Anda boleh melihat hubungan yang mereka ada musim ini dengan Arsenal – ia adalah sebab besar mengapa mereka berada di puncak Liga,” kata Silva kepada The Mirror.

“Jesus, kami telah lama mengetahui tentang kualitinya, tetapi Martinelli benar-benar menunjukkan tentang dirinya.

“Dia bermain tanpa rasa takut dan, jika dia mendapat peluang untuk bermain, saya tidak fikir ia akan mengganggunya dan dia hanya akan melakukan apa yang kita tahu dia boleh lakukan. Saya rasa semua pemain penyerang di peringkat atas memerlukan sedikit keangkuhan – bahawa mereka tahu mereka boleh melakukan sesuatu yang istimewa – dan dia mempunyai itu.”

Piala Dunia di Qatar telah pun menimbulkan dua kejutan besar dengan Argentina dan Jerman tewas dalam perlawanan kumpulan pembukaan masing-masing kepada Arab Saudi dan Jepun.

Silva menegaskan Brazil berhati-hati dengan halangan awal dan enggan menganggap pasukannya sebagai pasukan pilihan.

“Sasaran untuk Brazil adalah sama seperti biasa dan itu adalah untuk memenangi Piala Dunia,’’ kata Silva.

“Tetapi anda melakukannya dengan mengambil perkara satu perlawanan pada satu masa. Saya tidak mahu bercakap tentang pemain kegemaran atau siapa yang boleh kami lawan pada perlawanan akhir, kerana kami belum berada di sana.

“Pada tahap ini, luput terkecil dalam kepekatan boleh membebankan anda segala-galanya. Itulah sebabnya pada masa ini tumpuan hanya pada perlawanan menentang Serbia dan tidak ada yang lain.

“Ini adalah Piala Dunia keempat saya dan ia memang rasa berbeza. Biasanya ada persiapan, tetapi dua hari selepas Chelsea menentang Newcastle, saya berlatih dengan pasukan Brazil.

“Kami kemudiannya mempunyai Piala Dunia selama sebulan dan dua hari selepas Krismas saya akan bermain dengan Chelsea sekali lagi. Tidak pernah ada musim seperti itu – tetapi ia tidak menjadikan keazaman dan keinginan kami untuk menang lebih sedikit.”

Share Post:

Related Posts