by Azhan Mohi in
Piala Dunia

England tersingkir daripada Piala Dunia berikutan kekalahan 2-1 kepada Perancis pada petang Sabtu.

Rembatan luar biasa jarak jauh Aurelien Tchouameni memberikan Perancis pendahuluan pada minit ke-17 tetapi England menyamakan kedudukan menerusi Kane pada separuh masa kedua selepas Bukayo Saka memenangi sepakan penalti.

Olivier Giroud kemudian meletakkan Perancis kembali di hadapan ketika berbaki 12 minit apabila dia mendapat hantaran lintang Antoine Griezmann dari sayap kiri.

Kane kemudian diberi peluang sekali lagi untuk menyamakan kedudukan England dari sepakan penalti selepas Mason Mount dihalang masuk ke dalam kawasan Perancis oleh Theo Hernandez.

Pengadil Brazil Wilton Sampaio pada mulanya tidak memberikan keputusan dan memerlukan bantuan daripada VAR untuk memberikan penalti.

Tetapi England semakin berang selepas Sampaio hanya memberikan Hernandez kad kuning, walaupun dia menjadi pemain terakhir dan menafikan Mount peluang menjaringkan gol.

Bagaimanapun, Sampaio betul apabila tidak memberikan Hernandez kad merah kerana Mount tidak menguasai bola ketika kesalahan itu dilakukan.

Bekas pegawai Premier League, Peter Walton memberitahu ITV: “Adalah satu persoalan yang adil jika dia menafikan peluang menjaringkan gol, malangnya bagi England pemain [Mount] tidak memiliki bola, oleh itu ia bukan penafian untuk menjaringkan gol. peluang.”

Kane melangkah sekali lagi tetapi melakukan percubaannya tinggi ke atas palang.

Perancis kini akan menentang Maghribi pada separuh akhir pada hari Rabu.

Share Post:

Related Posts