by Azhan Mohi in
Premier League

Carlos Tevez telah mengecam cara Alex Ferguson melayannya di Manchester United, mengatakan pengurus legenda itu adalah sebab dia berpindah ke Manchester City secara kontroversi.

Tevez adalah bintang besar di United semasa tempoh pinjaman dari West Ham dari 2007-09, menjaringkan 34 gol dalam semua pertandingan, memenangi dua gelaran Liga dan Liga Juara-Juara.

Bagaimanapun, daripada membuat perjanjian kekal, Tevez membuat perpindahan sensasi ke pesaing tempatan Manchester City, di mana dia menghabiskan empat musim akan datang.

Pemain Argentina itu berkata dia mahu kekal di Old Trafford, tetapi janji palsu daripada Ferguson bermakna dia mempunyai sedikit pilihan untuk mencari tempat lain dan apabila City menawarkan dia menonjol yang tidak akan dilakukan oleh United, maka dia mengambil peluang itu.

“Saya tidak perlu terlalu memikirkannya kerana saya marah dengan Ferguson,” kata Tevez kepada ESPN, menerusi TyC Sports.

“Sebagai jurulatih dia adalah fenomena, dia berada di kelab seperti United untuk masa yang lama. Tetapi saya mempunyai situasi dengan dia.

“(Dia memberitahu saya) kami akan membeli anda, tetapi saya akan membawa [Dimitar] Berbatov. Jangan risau, saya akan bawa dia untuk bersaing dengan awak. Tetapi kami akan bercakap dengan ejen anda untuk bersetuju dengan kontrak dan pemindahan.

“(Tetapi) mereka tidak menghubungi ejen saya, tiada apa-apa. Masa berlalu. Mereka mula mahu menurunkan harga saya. Saya membuat persembahan setiap kali saya datang dan orang ramai mula menjerit nama saya. Ia adalah satu proses selama setahun untuk memakannya.”

Menurut Tevez, perkara-perkara kemudiannya menjadi kacau selepas perlawanan akhir Liga Juara-Juara pada 2009, di mana dia sudah bersetuju untuk berpindah ke Manchester City.

“Saya lebih kurang bersetuju dengan Sheikh bahawa selepas perlawanan, saya akan menaiki pesawat peribadi, pergi bersama keluarga ke Abu Dhabi untuk bertemu dengannya dan untuk menyelesaikan kontrak dengan City, semuanya sebelum perlawanan akhir dengan United,” tambahnya.

“Ia seperti belati untuknya (Ferguson). Dan bagi saya juga, kerana saya suka United. Tetapi bagi saya dia tidak melahirkan sepanjang tahun, dia membuat saya menderita. Ia amat menyakitkan saya, kerana saya sayangkan United.

“Saya suka bermain di Old Trafford, bagi saya ia seperti Bombonera, ia memberi saya perasaan itu.

“Kemudian Sheikh datang, mereka memberitahu saya mereka mahu saya menjadi pembawa bendera City, dia membentangkan saya projek tentang kelab itu hari ini dan itu sahaja.”

Share Post:

Related Posts