by Azhan Mohi in
Premier League

Erik ten Hag berkata mana-mana pemilik baharu Manchester United mesti melabur dalam skuad itu, sementara dia kelihatan melupakan Arsenal yang berada di puncak liga ketika dia menyebut senarai pasukan yang harus diperhatikan.

Bulan lalu, keluarga Glazer mengumumkan mereka sedang mempertimbangkan untuk menjual kelab itu selepas 17 tahun menerajui kepimpinan dengan ramai peminat United berharap pemilik baharu boleh menjadi kunci untuk menamatkan penantian mereka untuk merebut trofi.

The Red Devils tidak memenangi sebarang trofi sejak kejuaraan berganda Liga Europa dan Piala Carabao di bawah kendalian Jose Mourinho pada 2017, manakala penantian mereka untuk gelaran Liga akan mencecah sedekad pada penghujung musim ini.

Ten Hag amat sedar betapa sukarnya untuk menamatkan penantian itu – yang menggariskan keperluan untuk pelaburan serius dalam skuad – dan merasakan terdapat sebanyak lapan pasukan yang boleh bersaing untuk merebut gelaran.

Bagaimanapun, ketika dia mengeluarkan senarai panjang yang termasuk West Ham di tempat ke-16, dia terlupa tentang Arsenal di tangga pertama – yang mendahului lima mata di puncak liga.

“Terdapat perubahan dalam keadaan apabila anda membandingkan [Premier League] dengan lima atau 10 tahun lalu,” kata jurulatih Belanda itu kepada pemberita. “Persaingan adalah lebih sukar.

“Newcastle akan datang, malah West Ham, mungkin bukan sekarang dalam senarai tetapi mereka mempunyai pelaburan yang besar.

“Spurs sudah pasti dan saya tidak perlu bercakap tentang [Manchester] City dan Liverpool atau Chelsea. Anda boleh mengira dengan pantas tujuh atau lapan kelab yang boleh bersaing dalam liga ini.

“Ia juga mengenai strategi bukan hanya wang. Tetapi jelas bahawa apabila anda tidak mempunyai pemain yang betul dan pemain berkualiti, anda tidak akan berjaya dan mencapai sasaran yang anda tetapkan.”

Ten Hag berkata dia telah bercakap dengan ketua eksekutif United, Richard Arnold mengenai kemungkinan perubahan pemilikan yang berpotensi dan telah diyakinkan bahawa ia akan memberi manfaat kepada kelab.

Dia menyambung: “Akan ada lebih banyak pelaburan mungkin yang bagus.

“Kami bercakap tentang budaya yang kami mahu, kami bercakap tentang objektif, matlamat dan budaya dan dia mengesahkan ia tidak akan berubah.

“Ia akan menjadi lebih baik kerana lebih banyak wang akan tersedia untuk projek ini.”

Share Post:

Related Posts