by Azhan Mohi in
Premier League

Bos Manchester United, Erik ten Hag berkata dia telah mempertimbangkan untuk memanggil semula Amad Diallo daripada pinjamannya di Sunderland tetapi mempunyai keraguan tentang mengganggu prestasi cemerlangnya.

Selepas mengambil sedikit masa untuk menetap di Wearside, pemain Ivory Coast itu kini telah menjaringkan gol atau membantu tujuh kali dalam 11 penampilan terakhirnya untuk kelab Championship dan telah menjadi kegemaran peminat sebenar, membantu Sunderland ke kedudukan play-off.

Terdapat cadangan bahawa Amad boleh dipanggil semula ke Old Trafford pada bulan Januari, dengan Ten Hag pada masa ini ringan mengenai pilihan serangan berikutan pemergian Cristiano Ronaldo dan kekurangan kecergasan Jadon Sancho.

Tetapi jurulatih Belanda itu berkata dia berhati-hati untuk menyekat pinjaman yang begitu produktif, terutamanya dengan pemain berusia 20 tahun itu tidak mungkin menerima banyak masa perlawanan di United, dan telah mengecilkan kemungkinan memanggil semula Amad.

“Kami mempertimbangkan segala-galanya asalkan ia menguatkan skuad,’’ jawab Ten Hag apabila ditanya sama ada kelab itu mungkin menggunakan klausa penarikan balik dalam tempoh pinjaman Amad dengan Sunderland.

“Tetapi pada masa yang sama, saya mempunyai sedikit kegusaran untuk itu kerana saya tidak mahu menghentikan proses itu. Dia [membuat] kemajuan yang sangat baik di sana, jadi saya gembira dengan itu.

“Tetapi saya juga tahu, mereka memerlukan pengalaman, pemain muda. Apabila kami memutuskan [untuk dia] kembali, dia perlu menjadi pemain yang boleh menjadi kesebelasan utama, bersaing untuk kesebelasan utama [sekurang-kurangnya], untuk banyak perlawanan yang akan datang dan memberi impak.”

Ditanya mengapa dia memutuskan untuk meminjamkan Amad, bekas bos Ajax itu menyambung: “Kerana pada ketika itu, saya tidak melihatnya sebagai kesebelasan utama atau pemain yang sudah mempunyai impak.

“Tetapi saya melihat dan saya menghargai potensi dan keupayaannya.

“Saya melihat bahawa dia memerlukan pengalaman dalam bola sepak lelaki, bola sepak senior. Saya fikir dalam banyak aspek bola sepak, untuk menjadi lebih kuat dari segi fizikal, mental, juga dari segi kemahiran untuk memperbaikinya, untuk membangunkan itu, supaya dia boleh mempunyai nilai untuk kami.”

Share Post:

Related Posts