by Azhan Mohi in
Premier League

Erik ten Hag berkata dia tidak melontar tongkat ajaib untuk mencetuskan Marcus Rashford ke dalam prestasi hebat yang ditunjukkannya musim ini, tetapi hanya membantu penyerang itu mendapatkan semula keyakinan yang dia kurang.

Pemain berusia 25 tahun itu telah prolifik sejak kembali dari Piala Dunia, menjaringkan 10 gol dalam 10 perlawanan dalam semua pertandingan sejak lawatannya ke Qatar.

Secara keseluruhan dia telah menjaringkan 18 gol dalam 29 perlawanan musim ini dan bersedia untuk memecahkan 22 gol terbaik peribadinya dalam kempen 2019-20.

Ten Hag jelas telah membantu bintang England itu memulihkan prestasi terbaiknya, tetapi pengurus Belanda itu berkata ia bergantung kepada Rashford, walaupun pasukan pengurusan baharu telah membantu meletakkan struktur untuk pemain beraksi pada prestasi terbaik mereka.

“Saya bukan Harry Potter!’ Ten Hag berkata. “Ia hanya keyakinan. Setiap pemain perlu membuat dan mendapatkan keyakinan sendiri.

“Dia berjuang untuk ini, dia melabur dalam ini. Sudah tentu dengan kakitangan kejurulatihan saya, kami membawa masuk struktur, terutamanya dalam cara permainan yang memberinya rutin yang dia perlukan untuk mencapai kedudukan yang betul.

“Tetapi akhirnya, terpulang kepada dia, kepada pemain, dan apabila pemain mempunyai keyakinan maka saya yakin, dalam cara kami bekerja – cara bermain adalah yang paling penting tetapi juga persekitaran dan budaya juga penting – maka pemain boleh melakukan yang terbaik.

“Jelas sekali bahawa Marcus pada masa ini berada dalam keadaan yang sangat baik, prestasi yang sangat baik. Saya fikir dari hari ke hari, dari latihan ke latihan, dari permainan ke permainan, rutin akan datang. Barisan hadapan kini juga memberi saya perasaan positif, ia semakin kuat juga, dan kemudian mereka boleh mengambil lebih banyak manfaat daripada satu sama lain.

“Sebagai contoh, pada (separuh musim) pertama, kami menghadapi banyak masalah di barisan hadapan. Selalunya kami mempunyai permainan di mana kami tidak mempunyai pemain yang 100 peratus cergas dari segi fizikal dan mental. Sekarang ini lebih banyak lagi dan Marcus boleh mengambil lebih banyak manfaat daripada situasi sedemikian.

“Kami membuat pembinaan kakitangan di mana semua posisi dilindungi. Anda memerlukan jenis yang berbeza dalam skuad dari pendekatan teknikal tetapi juga dari katakan pendekatan manusia dan personaliti.

“Kami cuba mendapatkan set-up yang betul dalam kakitangan kami dan setakat ini saya sangat gembira dengan kakitangan kejurulatihan yang saya ada di sini di Man United.”

Share Post:

Related Posts