by Azhan Mohi in
Premier League

Bos Manchester United, Erik ten Hag telah mempertahankan keputusannya untuk bermain dengan false nine dalam kekalahan Liga pada Ahad kepada Brighton.

The Red Devils membuat permulaan yang paling buruk dalam pemerintahan pengurus Belanda di Old Trafford, ketinggalan 2-0 pada separuh masa selepas dua gol daripada Pascal Gross.

Ten Hag telah memulakan perlawanan dengan Christian Eriksen mengetuai barisan sebagai false nine, tetapi sejurus selepas rehat dia menolak pemain Denmark itu ke dalam peranan yang lebih bawah, mengorbankan Fred dan meletakkan Cristiano Ronaldo di atas.

United pastinya bertambah baik, mengurangkan separuh defisit menerusi gol sendiri dan mencipta beberapa peluang untuk menyamakan kedudukan, walaupun pengurus Belanda itu berkata ia bukan satu pilihan untuk bermula dengan penyerang yang lebih dikenali di atas dari awal.

Ditanya dalam sidang akhbar selepas perlawanannya jika ia adalah satu kesilapan untuk memulakan dengan Eriksen sebagai false nine, Ten Hag menjawab: “Jika dia ada, penyerang, saya akan memainkannya.’

Ditanya mengapa dia tidak memilih untuk menggantikan Anthony Martial yang cedera dengan Ronaldo atau Anthony Elanga, bekas bos Ajax itu berkata: “Cristiano Ronaldo telah berada dalam latihan pasukan selama mungkin 10 hari dan itu terlalu singkat untuk 90 minit jadi itulah sebabnya kami tidak memulakan dia.”

Ditanya sama ada dia berlatih dengan false nine, dia menjawab: “Sudah tentu. Kami berlatih dengan cukup baik. Saya fikir kami membuat kesilapan dalam membina, jadi itu tiada kaitan sama ada anda bermain dengan sembilan jadian atau nombor sembilan biasa.”

Mengenai peranan Eriksen, dia meneruskan: “Oleh kerana kami tidak mempunyai nombor sembilan biasa, saya tahu [Eriksen] bermain lama sebagai penyerang lama dahulu di Ajax.

“Saya mahu mengekalkan Jadon dan Marcus di bahagian sayap, masuk ke dalam mereka benar-benar bagus dalam pramusim di sana. Apabila saya fikir, akhirnya, Christian Eriksen adalah yang terbaik di bahagian tengah dan sebenarnya itu juga idea bahawa dia turun dan masuk di antara garisan dan untuk membuat permainan.”

Share Post:

Related Posts