by klasikko in
Premier League

Danny Murphy percaya Erik ten Hag harus menyerahkan tugas ketua pasukan Manchester United kepada pemain lain.

Pengurus baru United, Ten Hag didakwa akan memberikan lilitan kapten kepada penjaga gol, David de Gea selepas cabutan undian dalam bilik persalinan.

Kebanyakan pemain di dalam skuad telah mengenalpasti pemain Sepanyol itu, sebagai ‘calon sesuai’ untuk jawatan itu kerana penghormatan yang diberikan oleh rakan sepasukannya.

Kapten semasa, Harry Maguire semakin hampir untuk kehilangan jawatannya selepas musim buruk yang menyebabkan kualiti dan kepimpinannya menjadi tanda tanya.

Bek tengah England itu sering dikritik oleh wartawan dan peminat kerana persembahan individunya, membawa pasukan itu mengakhiri tempat keenam yang mengecewakan di Premier League.

Malah, Maguire diejek oleh penyokong England sendiri semasa perlawanan persahabatan menentang Ivory Coast pada Mac kerana prestasinya bersama kelab.

Dalam pengakuan yang jelas, Ten Hag masih belum mengesahkan sama ada beliau akan mengekalkan kapten musim depan semasa pelantikannya sebagai bos baru United.

Mudah untuk kita lihat mengapa De Gea dilaporkan sebagai calon utama dalam kalangan pemain United.

Penjaga gawang itu baru sahaja melengkapkan musim yang mantap untuk Red Devils dan berada di kelab itu selama 11 musim, membantu mereka memenangi empat trofi utama, termasuklah EPL.

Namun, Murphy percaya Ten Hag tidak seharusnya membuat keputusan terburu-buru apabila memilih kaptennya.

Sebaliknya, bekas pemain tengah Liverpool itu berpendapat Ten Hag perlu menunggu sehingga calon yang tepat muncul sebelum memutuskan keputusan akhir.

Murphy juga berpendapat jurulatih dari Beland itu tidak sepatutnya membenarkan pemainnya memilih kapten United seterusnya kerana kepentingan sendiri.

“Saya tidak rasa ia perlu difikirkan,” kata Murphy kepada talkSPORT apabila ditanya mengenai khabar angin kapten.

“Pada kesempatan ini, ia adalah keputusan yang sangat penting daripada United untuk lebih maju dan bukannya perkara yang harus dipandang enteng.

“Dia [Ten Hag] tidak sepatutnya menyerahkan keputusan itu kepada pemain lain.

“Saya fikir apa yang boleh dilakukan ialah membiarkannya seperti sedia ada dan memberinya sedikit masa untuk membuat keputusan yang betul.

“Perkara terbaik yang perlu dilakukan untuk pengurus baharu ialah menyerahkan jawatan kapten kepada pemain yang dia kenali dan percayai.”

Share Post:

Related Posts