by Azhan Mohi in
Premier League

Erik ten Hag mendedahkan dia dan Sir Alex Ferguson menikmati malam yang hebat selepas pasangan itu bergambar sedang menikmati makan bersama di Manchester.

Ia satu permulaan yang mengagumkan untuk pemerintahannya di Old Trafford dan berada di puncak untuk menamatkan kemarau trofi hampir enam tahun dengan perlawanan akhir Piala Carabao Ahad menentang Newcastle.

United, sementara itu, telah melancarkan cabaran kejuaraan yang tidak mungkin sementara mereka juga kekal dalam saingan untuk memenangi Piala FA dan mempunyai peluang lebih 50/50 untuk mara ke pusingan seterusnya Liga Europa dengan menewaskan Barcelona.

Selepas permulaan yang kurang memberangsangkan dalam tempohnya dengan kekalahan menentang Brighton dan Brentford, Ten Hag telah memantapkan kapal dan melepasi beberapa ujian sukar dengan cemerlang.

Pemergian Cristiano Ronaldo dilayari dengan hebat manakala cara dia menangani isu peribadi Jadon Sancho, sebelum menyepadukan semula pemain antarabangsa England itu, juga memberi petunjuk tentang kemahiran pengurusan lelaki tertingginya.

Pengganti takhta Ferguson sebelum ini kadang kala berasa kagum dengan kehadiran bekas pengurus legenda kelab itu pada perlawanan, tetapi Ten Hag kelihatan selesa dengan warga Scotland itu dan mendedahkan dia lebih gembira menerima nasihat daripada seseorang yang berpengalaman luas.

Bercakap menjelang perlawanan esok menentang Barcelona, ​​dia berkata: “Ia adalah besar. Saya sentiasa menikmatinya, bercakap dengan orang yang mempunyai banyak pengetahuan dan pengalaman.

“Dia akan berkongsinya, dia mahu membantu dan menyokong dan anda rasa ini adalah kelabnya. Dia begitu komited. Dia mahu kita berbuat baik. Ia adalah malam yang hebat dan saya menantikan malam seterusnya bersamanya.”

Satu ukuran perkembangan pesat United boleh disimpulkan dengan kekecewaan yang mereka rasai kerana hanya meninggalkan Camp Nou dengan keputusan seri 2-2 minggu lalu setelah mempamerkan persembahan yang begitu mengagumkan.

Diminta untuk merumuskan betapa banyak kemajuan telah dicapai dalam masa yang agak singkat, Ten Hag berkata: “Saya fikir pada bulan lepas kita berkembang dengan banyak. Saya rasa kami bermain dengan lebih yakin dan esok suasana akan menjadi elektrik. Kita perlu menguruskan emosi kita, bertenang dan percaya.

“Matlamat seterusnya adalah untuk mengalahkan pasukan seperti Barcelona. Ia adalah cabaran sebenar dan peluang yang baik.”

“Saya fikir pertama sekali ia adalah keyakinan. Kedua, ia adalah disiplin. Secara taktikal kami tahu bagaimana kami mahu bermain, untuk menguruskan permainan.

“Dengan lebih sedikit pengalaman dan mentaliti persaingan kami sudah banyak meningkat, dan mungkin itulah perbezaannya.”

Share Post:

Related Posts