by Azhan Mohi in
Premier League

Erik ten Hag telah memberikan petunjuk tentang siapa yang akan menggantikan Harry Maguire sebagai kapten Manchester United.

Bos Belanda, Ten Hag tiba di Old Trafford pada musim panas dan walaupun mengesahkan bahawa Maguire akan meneruskan sebagai kapten pada Julai, bek tengah antarabangsa England itu bergelut untuk masa permainan dan kebanyakannya diletakkan di bangku simpanan.

Maguire hanya bermain dalam 12 perlawanan untuk United setakat musim ini, bermain selama 614 minit.

Dia kehilangan tempat dalam pasukan sebelum Piala Dunia tetapi Ten Hag sejak itu menegaskan Maguire boleh memaksa masuk semula ke dalam pasukan selepas membantu England mara ke suku akhir di Qatar.

Ten Hag nampaknya masih meragui pemain berusia 29 tahun itu, dan memilih bek kiri Luke Shaw sebagai pemain tengah sementara dalam kemenangan United ke atas Nottingham Forest dan Wolves baru-baru ini.

Bekas pertahanan United, Rio Ferdinand menggesa Maguire mencari kelab baharu pada jendela perpindahan Januari kerana kekurangan masa bermain.

Bagaimanapun, United bertegas Maguire tidak akan meninggalkan Old Trafford bulan ini dan sebaliknya akan membuat keputusan mengenai masa depan jangka panjangnya pada penghujung musim.

Sementara itu, Ten Hag, bercakap kepada laman web United pada hari Jumaat, memberi petunjuk bahawa dia akan menjadikan Bruno Fernandes sebagai kapten kelab yang baharu.

Fernandes ialah naib kapten de facto dan telah memakai lilitan ketika Maguire tidak beraksi musim ini.

“Saya fikir dia adalah contoh [untuk pemain lain],’/” Ten Hag berkata mengenai Fernandes. “Itu juga sebab mengapa dia sering memakai band [lengan].

“Itu ditunjukkan oleh tenaganya. Dia begitu baik dalam peralihan, kedua-dua cara, dan itu adalah salah satu elemen penting dalam bola sepak hari ini.

“Dia sangat bagus dalam hal itu dan dia memberikan begitu banyak kualiti dalam bahagian permainan itu. Pasukan sangat gembira dengannya dan saya sangat gembira dengannya.”

Share Post:

Related Posts