by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Pemain England berlutut sebelum sepak mula pada perlawanan pembukaan Piala Dunia menentang Iran pada Isnin selepas melakukan pusingan U untuk tidak memakai lilitan pelangi OneLove.

The Three Lions telah lama membuat isyarat anti-perkauman sebelum perlawanan, walaupun tidak berbuat demikian dalam perlawanan Liga Negara-Negara pada September menentang Jerman dan Itali selepas kapten Premier League memutuskan untuk mengehadkan penggunaannya di dalam negara.

Tetapi England merasakan ini adalah masa yang sesuai untuk mengembalikannya, dengan pengurus Gareth Southgate berkata ia adalah ‘apa yang kami pertahankan sebagai satu pasukan dan telah lakukan untuk tempoh yang lama’.

Dia menyambung: “Kami faham dalam Premier League bahawa kelab telah memutuskan untuk melakukan itu hanya untuk perlawanan tertentu, acara besar.

“Kami merasakan ini adalah yang terbesar dan kami fikir ia adalah satu kenyataan yang kuat yang akan pergi ke seluruh dunia untuk golongan muda khususnya untuk melihat bahawa keterangkuman adalah sangat penting.”

Biasanya pemain akan berlutut apabila wisel pengadil dibunyikan tetapi, dengan FIFA tidak terlibat dalam gerak isyarat itu, pemain berlutut semasa pengiraan detik sepak mula pra-perlawanan sedang berlangsung.

Terdahulu pada hari Isnin, Persatuan Bola Sepak Inggeris dan Wales mengesahkan bahawa kapten Harry Kane dan Gareth Bale tidak akan memakai lilitan pelangi OneLove pada Piala Dunia.

Bersama-sama dengan Belanda, Belgium, Denmark, Jerman dan Switzerland, tujuh negara itu berhasrat untuk memakai lilitan lengan bagi menyokong komuniti LGBTQ+ dan untuk menyerlahkan undang-undang homoseksualiti kuno Qatar.

Tetapi, selepas diancam dengan sekatan sukan dan kewangan daripada FIFA, semua pasukan itu berundur dan mengecam badan induk bola sepak dalam satu kenyataan bersama.

“FIFA telah jelas bahawa ia akan mengenakan sekatan sukan jika kapten kami memakai lilitan di padang permainan,” kata kenyataan itu.

“Sebagai persekutuan kebangsaan, kami tidak boleh meletakkan pemain kami dalam kedudukan di mana mereka boleh menghadapi sekatan sukan termasuk hukuman, jadi kami telah meminta kapten supaya tidak cuba memakai lilitan lengan dalam perlawanan Piala Dunia FIFA.

“Kami bersedia untuk membayar denda yang biasanya dikenakan kepada pelanggaran peraturan kit dan mempunyai komitmen yang kuat untuk memakai lilitan.

“Bagaimanapun, kami tidak boleh meletakkan pemain kami dalam situasi di mana mereka mungkin diketepikan atau terpaksa meninggalkan padang permainan.

“Kami sangat kecewa dengan keputusan FIFA yang kami percaya tidak pernah berlaku sebelum ini — kami menulis surat kepada FIFA pada bulan September memaklumkan mereka tentang hasrat kami untuk memakai lilitan ‘OneLove’ untuk menyokong penyertaan secara aktif dalam bola sepak.

“Kami tidak mendapat maklum balas. Pemain dan jurulatih kami kecewa — mereka adalah penyokong kuat kemasukan dan akan menunjukkan sokongan dengan cara lain.”

Persatuan Penyokong Bola Sepak berkata: “Untuk menghuraikan presiden FIFA Gianni Infantino – hari ini penyokong bola sepak LGBT+ dan sekutu mereka akan berasa marah. Hari ini kita rasa dikhianati.

“Hari ini kami berasa hina terhadap organisasi yang telah menunjukkan nilai sebenar dengan memberikan kad kuning kepada pemain dan kad merah kepada toleransi.

“Jangan sekali-kali Piala Dunia diedarkan semata-mata atas dasar wang dan infrastruktur. Tiada negara yang kekurangan hak LGBT+, hak wanita, hak pekerja atau mana-mana hak asasi manusia sejagat yang lain harus diberi penghormatan untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia.

“Sejak 2010 kami telah menimbulkan persoalan tentang kesesuaian Qatar sebagai tuan rumah Piala Dunia.

“Semua orang boleh melihat perkara ini datang dan sangat mengejutkan bahawa, pada pagi pembukaan Piala Dunia England, FIFA menapis pemain dan sembilan FA kebangsaan – termasuk FA dan FAW – yang ingin berkongsi mesej positif.”

Share Post:

Related Posts