by Azhan Mohi in
Premier League

Micah Richards diletakkan dalam kedudukan yang tidak selesa pada hari Sabtu apabila dimaklumkan secara langsung di Sky Sports bahawa dia adalah peminat Arsenal.

Sejak bersara daripada bermain pada tahun 2019, Richards dengan cepat telah membuktikan dirinya sebagai salah seorang pakar bola sepak terkemuka dalam penyiaran UK, kerap muncul di Sky Sports dan BBC Sport.

Terkenal dengan pandangan pemainnya dan gurauan ringan dengan rakan-rakan pakar, Richards juga mendapat reputasi sebagai salah seorang daripada beberapa pakar yang ‘mewakili’ Manchester City.

Bekas pemain Manchester United, Liverpool dan Arsenal telah mendominasi pakar bola sepak sejak dua dekad yang lalu, jadi untuk kebanyakan perjalanan Richards dalam bidang penyiaran telah menjadi nafas segar.

Richards muncul melalui barisan remaja di City dan membuat penampilan sulung pasukan pertamanya sebagai pemain berusia 17 tahun. Tugasnya selama 10 tahun dalam pasukan senior menyaksikan kelab itu menukar sisa penyingkiran untuk cabaran kejuaraan, dan dia memainkan peranan penting dalam City memenangi Piala FA pada 2011 dan Liga pada 2011/12.

Seperti yang sering berlaku, Richards menyediakan pakar studio semasa siaran Sky mengenai perlawanan Liga antara City menentang Crystal Palace pada hari Sabtu.

City menang 1-0 hasil penalti Erling Haaland, dan dengan itu mengekalkan jurang antara mereka dan pendahulu liga Arsenal kekal dengan lima mata.

Kedua-dua pihak kelihatan bersedia untuk merebut gelaran secara langsung, meletakkan Richards dalam situasi yang tidak selesa.

Selepas perlawanan, Richards berpaling kepada rakan sepasukan dan bekas rakan sepasukan City, Daniel Sturridge dan berkata: “Anda seorang Gunner bukan? Anda peminat Arsenal?”

Sturridge membalas: “Ya, di hati! Begitu juga dengan anda, bukan?”

Richards tidak menjawab dan kelihatan sedikit malu, mungkin mengesahkan bahawa dia masih memendam rasa sayang kepada Gunners.

Richards dibesarkan di Birmingham, tetapi dalam temu bual dengan Majalah Nuts pada 2007 mengakui bahawa dia membesar menyokong Arsenal.

“Saya adalah peminat tegar Ian Wright ketika saya masih muda, jadi saya menyokong Arsenal,” katanya

“Wright dan Patrick Vieira adalah idola saya jadi ya, jika peluang datang untuk bermain untuk mereka suatu hari nanti saya akan mengambilnya.”

Share Post:

Related Posts