by Azhan Mohi in
Premier League

Raheem Sterling telah menamakan Mateo Kovacic sebagai pemain yang paling dinanti-nantikannya untuk bermain bersama selepas menandatangani kontrak dengan Chelsea.

Pemain sayap England itu kembali ke London pada musim panas selepas berkhidmat selama lapan tahun dengan trofi di Manchester City di mana dia mengukuhkan reputasinya sebagai salah seorang pemain sayap paling prolifik dalam bola sepak Inggeris.

City menikmati banyak pergelutan hebat menentang Chelsea semasa Sterling di Stadium Etihad dan menamakan pemain antarabangsa Croatia itu sebagai salah satu lawan yang paling sukar.

“Mateo Kovacic untuk berlaku adil,” kata Sterling apabila ditanya oleh BT Sport tentang pemain yang dia suka bergaul dengannya apabila menyertai The Blues.

“Apabila kami bermain dengannya untuk Manchester City, saya pernah berfikir ‘ya Tuhan,’ saya tidak akan berbohong.

“Saya selalu berfikir ‘oh my gosh.’ Saya suka bermain dengan Mason [Mount] untuk England juga. Dia sibuk sedikit, sentiasa bermain bola dan sebagainya. Tetapi dua itu pasti.

“Ada beberapa kali Kova melakukan perkara yang serius terhadap kami.”

Prestasi Sterling sendiri, sementara itu, telah berada di bawah prestasi sebenar selepas beberapa perlawanan beliau digunakan di posisi yang bukan kegemarannya.

Graham Potter menegaskan pemain berusia 27 tahun itu tidak ditugaskan dengan sebarang tanggungjawab pertahanan tetapi legenda Arsenal, Ian Wright awal minggu ini berhujah tidak ada cara Sterling boleh gembira melainkan dia dikembalikan ke kedudukan terbaiknya.

Dia berkata: “Ini adalah salah satu perkara yang mengelirukan yang Graham Potter lakukan pada masa ini, saya tidak dapat memikirkannya,’’ kata Wright pada Pertunjukan Kelly dan Wrighty menjelang pertembungan Liga antara Chelsea dengan Arsenal.

“Apabila saya membuat analisis mengenai permainan [kekalahan Chelsea kepada Brighton], kawasan pertahanan penuh, Brighton benar-benar mengoyakkannya kerana anda mempunyai Pulisic dan Sterling yang sepatutnya datang dan cuba membantu Chalobah dan Cucurella.

“Ia tidak berlaku dan saya tidak dapat memahaminya. Tidak mungkin dia [Sterling] gembira memainkan peranan itu, terutamanya apabila anda melihat apa yang dia lakukan di City, dan pasukan yang dia bermain, semuanya benar-benar tertumpu pada serangan untuknya.

“Mesti pelik dan sukar untuk dia pergi ke kelab baharu dan perlu bermain dalam posisi seperti itu. Saya harap mereka dapat menyelesaikannya segera untuknya.”

Share Post:

Related Posts