by Azhan Mohi in
Premier League

Raheem Sterling diketepikan daripada skuad hari perlawanan Chelsea untuk lawatan mereka ke Newcastle pada hari Sabtu.

Pada hari Khamis, penyerang itu dinamakan dalam skuad 26 pemain England untuk Piala Dunia di Qatar setelah menjadi bahagian penting dalam pasukan kebangsaan sejak lapan tahun lalu.

Dia dijangka memulakan pertembungan di Newcastle, perlawanan terakhir Chelsea sebelum rehat untuk Qatar 2022.

Bagaimanapun, pemain berusia 27 tahun itu secara mengejutkan tidak berada di bangku simpanan di St. James Park, dengan BT Sport melaporkan bahawa Sterling telah terlepas perlawanan kerana sakit tetapi bersyukur untuk England ia tidak dikatakan berkaitan dengan COVID-19.

Ini disahkan oleh pengurus Chelsea Graham Potter, yang berkata ketua perlawanan: “Dia baru sahaja sakit semalam. Sedikit sakit.

“Tiada apa-apa yang terlalu serius, hanya sedikit migrain untuk Raheem dan dia tidak dapat melakukan perjalanan.”

Ini bermakna Sterling sepatutnya berada dalam keadaan baik untuk pergi ke Qatar dan bermain dalam perlawanan pertama England menentang Iran pada 21 November.

Sementara itu, penyerang Newcastle, Callum Wilson, juga dalam skuad England, hanya berada di bangku simpanan untuk Magpies, telah dikeluarkan awal semasa kemenangan minggu lalu ke atas Southampton kerana sakit.

“Dia ok dari segi fizikal, cukup baik untuk berada di bangku simpanan,” kata bos Newcastle Eddie Howe.

“Tetapi dia tidak berlatih dengan kumpulan minggu ini. Dia telah berlatih secara individu jadi saya rasa ini adalah keputusan yang tepat.

“Dia sepatutnya baik-baik saja [untuk Qatar]. Ia adalah penyakit yang melandanya dengan agak teruk tetapi dia semakin pulih.”

Share Post:

Related Posts