by klasikko in
Premier League

Apabila Arsenal memulakan perlawanan menentang Leeds United, Gunners akan mengetahui sejauh mana perjalanan aksi Man City menentang Liverpool.

Ia boleh ditentukan sama ada Erling Haaland telah membuat penampilan yang cukup mustahil.

Arsenal kini lapan mata di puncak liga, walaupun Man City mempunyai satu perlawanan di tangan ke atas pasukan London utara itu.

Sekiranya Liverpool menang atau City hanya memperoleh keputusan seri, maka pasukan Mikel Arteta boleh melebarkan kedudukan mereka di tangga teratas.

Ia jelas kepada semua betapa pentingnya Haaland kepada pasukan Pep Guardiola.

Menurut BBC Sport, dia sudah mengumpul 28 gol dalam 26 perlawanan liga utama Inggeris musim ini.

Bagaimanapun menjelang pagi Khamis, penyerang itu masih tidak kembali dalam latihan.

Seperti diketahui oleh bapanya, Alf-Inge Haaland, seminggu yang lalu, tiada latihan yang akan membantutkan tahap kecergasan anaknya.

“Manchester City mempunyai kerjasama dengan sebuah hospital di Barcelona, jadi dia telah berada di sana untuk pemeriksaan dan rawatan lanjut,” katanya pada TV2 Norway.

“Sekarang dia telah berada di sini [Marbella] selama beberapa hari dengan fisio dari kelab. Pertama, saya bukan doktor dan kedua, saya fikir ia adalah ‘ya ataupun tidak.

“Anda tidak boleh pergi dua minggu tanpa latihan dan kemudian terus bermain. Pasti ada kemajuan di sana.

“Mereka boleh bertaruh, tetapi jika dia tidak mendapat latihan yang betul dengan pasukan, maka dia tidak akan bermain.

“Ia adalah mengenai bagaimana dia bertindak balas terhadap rawatan dalam beberapa hari akan datang.

“Dia memerlukan banyak penjagaan dan rawatan. Terdapat banyak larian pecut dan banyak lagi yang perlu digerakkan.”

Kecederaan yang dialami Haaland juga berlaku pada masa yang paling teruk musim ini kerana Pep Guardiola tidak mampu untuk menyaingi penyerang tengah sasaran itu.

Penghujung kempen adalah tepat pada masanya apabila City akan mahu memberikan tekanan maksimum kepada Arsenal dengan harapan mereka dapat dikejutkan menjelang akhir musim.

Dengan 12 perlawanan masih berbaki, ia hanya memerlukan satu atau dua pusingan untuk Gunners untuk benar-benar mula merasakan City berada rapat di belakang mereka.

Share Post:

Related Posts